En tvådagars paddling i Tjjust

- den 6 juni 2013, kl 21:06

 

I söndags bestämde vi oss för att återigen testa att tälta. Jag är relativt stor och tung och har aldrig funnit glädjen i att tälta då jag knappt sover något på natten. Dagen efteråt går som i ett töcken och förtar därmed en stor del av friluftslivet. Nu fick jag ett tips av en kamrat om den nya sortens liggunderlag och efter att ha inhandlat ett sådant var jag klar för att återigen ge tältningen en chans.

 

rågö

 

Därmed satte vi resmål och vi bestämde oss för att paddla upp till Rågö, eftersom min fru aldrig varit där. Då måndagen kom var vädret lika fint som utlovat och det var just ingen vind att tala om. Vi satte i våra kajaker från kanalen (som verkligen behöver en kajakbrygga) och satte kursen år sydost. Det var stilla på Gudingen och när vi svängde in mot St. Rågetholmen bestämde vi oss för att prova om det gick att gå utomskärs.

 

rågö

 

Sagt och gjort. Förbi Flatholmen och vidare över till St Björkö där vi tog ett kort stopp för att sträcka på benen och få i oss lite vätska. Därefter fortsatte turen. Jag ville gärna visa min fru sydostsidan av Sladö som jag personligen tycker är otroligt vacker med stora, mjukt formade stenar som ger en vacker kontrast mot havet.  Som tur var höll vinden sig borta och vi fick ligga på spegelblankt vatten och bara njuta innan färden norrut fortsatte.

 

rågö

 

Det tog inte långa stunden innan vi var uppe på Rågö. Totalt fyra timmar i mjuk och stilla paddling. Här paddlade vi ett halvt varv och kika på ön från vattnet innan vi gick i land för att slå läger och börja med kvällsmat. Innan mörkret kom hade vi gå en runda runt denna vackra ö och det är fantastiskt vilken variation av berg, skog, ängsmark och t o m en liten sjö man upplever på bara en timmes promenad.

 

rågö

 

Natten kom fort och det vara bara en och annan gås som bråkade lite, annars var det helt stilla. I alla fall fram till klockan fyra. Då brakade det lös med ett otroligt kvittrande från alla småfåglarna. Jag låg vaken en god stund och lyssnade innan jag någon gång efter klockan 6 återigen somnade om.

 

rågö

 

Så vaknade vi vid åtta och efter en härlig frukost med hembakt bröd och nykokta kaffe packade vi i ordning för hemfärd. Nu hade vi bestämt att vi skulle gå på västra sidan av Hasselö. Det blev en stillsam paddling och vid lunch strandade vi så på Hasselö sand. Här kom båten från Västervik med varor som skulle upp till café Hasselö Sand och vi passade på att fråga Lina Johansson om vi fick lov att sitta uppe vi caféets bord och äta och det fik vi. Inte nog med det utan hon visade också var vi kunde diska om vi behövde. Vi fick också via bakdörren köpa varsin god glass. Tack för det!

 

rågö

 

Så satte vi oss i kajakerna igen och kryssade oss mellan alla dessa små öar på väg söderut.  Solen värmde och vi tog faktiskt ett extra stopp på lilla Rågetholmen för lite fika och en stunds slappande i solskenet.

Långt ut på eftermiddagen var vi så återigen hemma i Västervik igen. Nöjda med väder, mat, sällskap, tältnatt och allt annat. Nu skulle vi bara ta en snabbdusch för att sedan ta våra kajaker och sticka iväg för att hjälpa kompisar som skulle ha paddelkväll med wildkidz. Om det berättar jag en annan gång!

 

/Håkan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0