Gränsö runt

För ett år sedan var Friluftsfrämjandet Västervik inviterade till Kalmar för orkidevandring på Öland. Nu var det Västervik som inviterade till tur på hemmaplan. Det var Gränsö som var målet. Eftersom en del hade lite problem med vandringen för stunden blev turen bara 6 km. I strålande solsken tog vi oss runt på östsidan genom ekskogar, liljekonvaljängar, betesmark och klipplandskap vid vattnet.

Det blev ingen korvgrillning denna gång,men väl en rejäl kaffepaus. Vi hade med vår stora kamera och väl hemma visade det sig att det blivit gott oh väl över 150 bilder. Det var inte lätt att städa bland dessa då det var väldigt många fina bilder. Här följer några av dom.

 

 

 

 

 


Full fart

Friluftslivet, upprustning och motionslivet har gått för fullt de sista två veckorna. Det har varit kajaktur, vandring och till det inlines, cykel och löpning. En aktivitet varje dag av fjorton så det är inte märkligt att det börjar kännas en viss trötthet i låren.

I går anmälde jag Siv och mig till Karhu run, ett motionslopp här i Västervik. Vi var inte hemma förra året men då det passar bra i tid så kör vi i år.  Dessutom går det i juli vilket innebär att vi har ytterligare två månader att slipa på formen. Vi börjar i kväll med inlines.

Jag har, eller rättare sagt håller på att starta upp en sidogren hos friluftsfrämjander med inlines. Jag tänker att den ska vara ett komplement till vinterns skridskoåkning. Till dags dato är det 7-8 stycken intresserade så i kväll blir det en runda på någon mil eller så. Såvida det inte blir regn såklart.

Mer om detta senare. Nu ska vi gå och hämta bilen som är på reparation. Det var en eller annan kontakt som skulle bytas under sätet. Det gäller alla 2012-modeller så det ska väl inte kosta något tänker jag.


Äntligen

Så lyckades det till slut. Att få den gamla saaben såld alltså. Det har varit många turer med de sedvanliga gökarna som ringt, smsat och mailat. Några seriösa varav en kille från USA. Där i mellan var det en ung man från Alvesta som verkligen var på gång, men som föll i från i sista minut på grund av reseavstånd. Mest synd om honom tänker jag då han knappast fått så bra bil till det priset någon annanstans.

Så hörde en kille av sig och ville komma i kväll och han var rimligt säker på att det skulle bli affär. Men där dö återigen killen från USA upp och nu hade han kommit hem. Vi snackade samman i går kväll och enades om att det skulle bli köp om billen var i det skicket jag sagt.

Så två timmar senare kommer en ung man samman med sin mor. Det syntes nästan direkt att han hade bestämt sig och då det varit ute och provat den sken han som en sol. Klart han skulle köpa. Därmed skrev vi papper, lastade in vinterdäck och skakade hand.

Det var riktigt kul att se en människa som var så glad och verkade så nöjd med ett bilköp. Tänk, vara så ung och få en sådan fin bil, och till det priset sedan!


och golvet blev lagt över dagen (nästan)

I hela ett dygn orkade Siv sitta och läsa och göra ingenting. Sedan var det dags för projekt. Denna gång var det golv som skulle läggas. Inte på kök och hall som vi tänkt utan hon ville lägga golv på övervåningen denna gång. Hon började på tv-rummet och när det blir färdigt så går hon på gästrummet. Det är bara lite pirkete smålister kvar. Sådana jobb är perfekta för Siv eftersom hon är så vädigt nogrann. Hon har nästan ett oändligt tålamod att peta och fila för att få det perfekt. Det är suveränt då hon gift sig med en man som helst arbetar med kroppsvikt, motorsåg och slägga, vad jag än gör.

Därför passar det bra att jag håler på ute. Jag försöker bringa ordning på tomten och i rabatter. Kirskålen har tagit över på alldeles för många ställen och i gräset är det maskrosor och tusenskönor som trivs bäst. Dock har jag gott hopp om att ta tillbaka makten där.

Likaså gräver jag upp de blommor som blommat över för att lägga på vänt. Det går helt enkelt inte att se vad som är blommor och vad som är ogräs för stunden och därmed får detta bli lösningen.

Därtill har jag planer på att starta upp en inlinesgrupp. Det blir helt informellt med inbjudan till främjandets medlemmar och tanken är försöka få till en grupp som en gång per vecka träffas och tränar lite teknik och kondition. vi håller tummarna för att det finns intresserade.


Blek och stark :)

Ett försök till ordning

Efter en vecka i Norge är vi åter hemma i Västervik. Det har varit en vecka med gråmulet väder, två soldagar, kallt, regn och en god del vind. Av en eller annan anleding var det en låg arbetsvecka. Säkerligen på grund av att det är så mycket att göra på jobbet. Det är full fart från att vi börjar fram till tidig morgon då man oftast hinner äta och få en kopp kaffe.


Det är inte en Volvoåterförsäljare, det är grillfest hos svigerfar

I tisdags morgon när jag kom från jobb åt vi bara frukost och packade sedan bilen för hemresa. Det blev ganska fullt även denna gång (och vi har massor av saker kvar). Katterna som varit hos Leni och Eskil var glada att se oss och var inte alls pigga på att sitta i bur 8 timmar medan vi åkte hem.  Nej, dom ville nog helst sitta i varsitt knä,fram och bli klappade.


Efter en grå vecka i Norge närmar vi oss Västervik med blå himmel

Siv körde medan jag satt bredvid och försökte sova. Det gick som vanligt inte eftersom jag får så ont i nacken och det hjälper dessvärre inte med att stoppa ting och tang bakom som huvudkudde. I stället blir det femminuters powernapp här och där och extra tidigkväll då vi kommit hem. Denna gång blev klockan halv tio då jag sade god natt. Det var fint för i onsdags var jag uppe halv åtta som vanligt och var därmed inne i bra rytm igen.


Grillmat och rödvin. Denna på 150 ml är bröllopsgåva från Gro och Per

Här hemma hade det hänt en del på en veckas frånvaro. Gräset var rejält högt och det hade kommit massor av tulpaner och annat i rabatterna. Dessvärre  har det också kommit en god del ogräs också. Det har vi bestämt att inte ta bort mer än nödvändigt av då vi konstaterat att vi varje år river med oss en eller annan blomma också. Efter förra årets sommar då vi överhuvudtaget inte var hemmavet vi inte riktigt vad som växer i blomsterrabatterna och vi har därför beslutat att gräva upp lökar och perenner allteftersom de blommat färdigt. Allt för att försöka få lite ordning ingen. Till hösten ska vi gräva upp allt helt och så puttar vi tillbaka blommorna som vi nu förhoppningsvis vet vad det är. Det är i alla fall tanken.


Kvällspromenad

Första natten är avklarad och därmed är det bara fyra kvar för denna gång. Den blev bättre än väntat och fast det var jämn tillströmning av pasienter fram till morgonen var det aldrig stressigt. Det är skönt att få börja så efter långledighet.

Dagen har därmed gått åt till sömn. Det har för första gången på vad jag tror evigheter varit solsken och därmed tog Siv sin pappa med på promenad ner på stan vid lunch. Själv tog jag detsamma när klockan var fem och jag hade ätit frukost.

Det blev en motionspromenad i högt tempo och samtidigt passade jag på att leta efter potentiella hus. Det finns massor av fina små hus med toppenlägen här i Vikersund. Det är bara två problem. Det ena är priset som gärna sticker upp i närmare 2 mille. Det andra är att det är ytterst få hus i denna storleken ute till salg.

Nu lovar man fint väder även i morgon och vi håller tummarna för att så blir. Siv är ledig i morgon kväll och det skulle kunna innebära kvällspromenad och utekos med kvällsmat på byn. Vi får se!


Kvällssol över Sandgata i Vikersund

Vi har blivit Moingar!

Som jag berättade är vi åter i väg för att jobba. Denna gång bor vi inte i Oppland utan är tillbaka i Ringerike, fast på nytt ställe. Vi är i Modum kommune och Vikersund som du kan läsa mer om här. Denna lilla ort är egentligen bara känd för en sak hos oss svenskar. Backhoppningsveckan i mars ? varje år. Då mångdubblas befolkningen med besökare från alla möjliga länder och hur allt går ihop fattar jag inte. Men jag misstänker att det är lite som Vasaloppsveckan. Jag har ännu inte bevisstat någon backhoppningsvecka, men hoppas kunna göra det i framtiden.


Att vi nu befinner oss här beror uteslutande på en sak. Sivs pappa har ett stort hus ocg eftersom vi ännu inte funnit något eget, eller ens om vi ska köpa, erbjöd oss mycket generöst att få bo här under arbetsveckan. Katterna fick erbjudande om att bo hos Sivs systerdotter, Leni, och har det tydligen bra där. Att Siv har nästan hela sin famij här är också en av orsakerna till att vi tittar efter både jobb och bostad här.


Själv är jag inne på min tredje lediga dag, retligt då vi är här för att jobba, men ska börja med min natthelg i morgon. Så väntar fem nätter och därefter startar vi resan hem och för den första långfriperioden på över ett år. Kanske jag ska börja söka ett eller annat jobb då. Jag har fortfarande inte helt bestämt vad jag ska göra utan funderar på olika sjuksköterskejobb eller att starta ett eller annat eget tilsammans med Siv.Dagarna har såhär långt bedrivits med promenader, matlagning, bokläsning och en del aktieaffärer. Låter avancerat men det är egentligen mest bara lite småaffärer med köp och sälj. Inget som tar all världens tid. Jag har också fått köpt ett par nya löparskor då mina gamla gav onda hälsenor. Nu hoppas jag att de ska fungera så vi kan börja med joggingen på allvar då vi kommer hem.Dagens bilder är från Furumoen i Vikersund. Ett stort friluftsområde med massor av stigar, vägar och elljusspår. Här guidade Arne oss runt i närmare en mil samtidigt som han berättade om isar, morän och de olika gårdarna vi såg i horisonten. Vi såg också Norefjell där snön ligger helt intakt på toppen. Det gör sig dåligt på bild eftersom man inte kan fånga det, men toppen ligger många mil bort och ändå är den så stor.


Ska vi bli lite allvarliga igen?

Kanske inte, men det är återigen dags att packa väskorna för en ny jobbarvecka. Eftersom campingen överlämnades förts den sista april så blev det bara en vecka hemma. Siv som har skött det mesta administrativa har för första gången på över ett år kunnat luta sig tillbaka och göra just ingenting. Fast ett par telefonsamtal blev det allt från ägaren till campingen som hade ett eller annat problem. Det löste Siv på nolltid.


Sedan har hon såklart suttit en hel del vid datorn för att registrera och skriva räkningar på strömförbruk hos gästerna under det gångna året. Det blev förstås en god del jobb, men hon menar ändå att det är riktig semester nu.

Annars har veckan i huvudsak bestått av god mat och dricka. Det har blivit en god del vin till kvällarna tillsammans med grillad mat. Jag hade tidigare tagit hem den stora gasgrillen och den har varkligen fått jobba. Här fick vi också en lärdom. En tioliters lättviktstub med gasol kostar ca 800 NOK med tuben. På Rusta där man menar att det är prisgaranti för lägsta pris kostade 5 liter plus tub nästan 1600 SEK. Vi skulle varit ekonomiska och köpt tub med norsk regulator såklart, men ibland känner man inte för att vänta.


Vi har också kommit igång med träning igen. Det har varit dagliga cykelturer och till kvällarna har det endera blivit jogging i spåret där vi bor, eller så har det blivit långa turer på inlines i högt tempo. Det är härligt att röra på sig igen och kanske, kanske vi redan nästa gång (om en vecka) vi kommer hem ta fram kajakerna för en tur i försommarväder. För sett till Norge där det snöade 15 cm i veckan har vi varkligen haft tur.


Hausse på börsen

Som relativt ny aktiv aktiesparare har jag i stort sett haft mer framgång än motgång. De egentliga förlusterna är från de första trevande försöken att tjäna en slant. Så finns det  såklart tillfällen där jag inte varit aktiv och på så sätt "förlorat" en eventuell bra vinst. Ett sådant exempel är HQ bank som jag köpte när dom var definitivt i botten. Dryga veckan senare hade värdet tjugodubblats, men vad gjorde jag då? Satt i Norge och jobbade och hade inte möjlighet att följa med i klassen.

Så var det en annan aktie som dök upp å intresselistan. Jag försökte köpa den men fick bara felmeddelanden hela tiden. Därmed släpte jag det hela bara för att kunna läsa veckan efteråt att aktien hade ökat sitt försäljningsvärde med 237%. Lite retligt, men samtidigt inga problem då det inte rör sig om pengar jag haft i handen.

Vad som däremot är kul är Sivans nyvaknade intresse av aktier, specielllt då mina aktier. Eftersom hon vet vad jag gått in med och ser vad det blivit idag, kikar hon lite då och då när hon går förbi datorn och de bästa har hon full koll på vad de står i.

Det fick henne att ropa och fråga vad som skedde på börsen. Det visade sig då att en av mina aktier skjutit rejält i höjden och tickade uppöver i värde var tionde sekund. Där blev vi sittande och tittade. Länge satt vi helt faschinerade över hur fort något kunde stiga i värde. Likaså följde vi vad som skedde i rena pengar på aktiekontot.

Där blev vi sittande  gott och väl 20 minuter. Sedan var festen över för denna gång och aktien sjönk sakta tillbaka. Nu har den stigit igen, men inte med samma fart. Jag har dessutom hunnit lägga ut den till försäljning och har jag tur får jag till det. Mer spänning än så behövs inte i detta hus.


Så var det dags för Blocket igen

I förra veckan lade jag åter ut annonsen på SAABen. Nu med sänkt pris och med skillnaden att jag inte heller lade ut telefonnummer. Detta för att slippa alla bilnasare som smsar och vill ge halva priset vid snabb affär. Likaså slipper man alla som inte kan ett ord svenska.

Hur gick det då ?

Ja, när det gällde att få bort alla oönskade gick det relativt bra. Till dags dato har det kanske varit ett tiotal som mailat sitt intresse och alla dessa förutom en ville osett bjuda på sistapris, dvs hälften av det begärda. Det fina är att jag slipper prata med dom utan bara öppnar mailet, säger jä..a idiot och så stänger jag och är färdig med det. Inga sms och heller inge telefonsamtal som ändå inte leder till något.

Jag läste en intressant insändare om Blocket där skribenten hade samma syn som mig på de som handlar. Prutare, snackare och folk som inga pengar har. Dessvärre finns det inte så många andra alternativ när man vill nå ut. Fast en sak är säker. Det var inte så här grundaren tänkte att det skulle bli.

Samma skribent menade också att svenskarna inte längre har pengar. Alla vill köpa ,men ingen vill, eller kan betala och det syns tydligen på annonserna. De ligger alltför länge trots låga priser och kanske är det så. Lågkonjunkturen har drabbat folk. Själv tycker jag det är förfärligt att det inte går att sälja en bil från 2003i toppskick utan att man nästan ska behöva ge bort den.

När denna är såld tillsammans med husvagnen hoppas jag verkligen att jag aldrig mer behöver sälja något mer via Blocket.


Apropå handla så har vi återigen fått en ny lågprisbutik. Dollarstore

Semester

Den som följer oss på facebook har säkert noterat att vi packat ihop och rest hem till Sverige. Det tog betydligt lägre tid (att packa och städa)än vi räknat med och dessutom blev det cirka tre gånger så mycket saker vi trodde, minst. Det belv massor av saker hemma i svärfars källare och i ett av förråden på Slövika står det ett tiotal säckar, inte fulla, men ändå, med diverse som vi inte fick med oss på grund av vikten.

Jag som varken är speciellt erfaren eller glad i att köra med husvagn hade samman med Siv planerat turen hem. Vi hade bestämt oss för att åka över Årjäng och Örebro för att slippa de allra största vägarna och då farten ändå var lite lägre än på motorvägen.


Klockan 16 kom vi iväg och hela turen flöt perfekt. Ett på natten var vi hemma och då hade allt gått som på räls. Vi packade snabbt ur bil och vagn och soreterade och gick igenom post innan vi sedan tog natt.

Så var det tisdag. Första dagen hemma på nästan 13 månader där vi inte hade telefonpassning av campingen. Superhärligt och speciellt för Siv som har dragit det största lasset där. Vi har haft fullt solsken och sommarvärme på altan. Dessvärre blåste det en kraftig, rejäl nordan som vi på eftermiddagen väl märkte av då vi tog cyklarna för att åka och äta. Vi hade bestämt att det skulle vara gott med en öl utomhus för att fira slutförd säsong och då passade vi på att ta varsin pizza också.


Det blev nästan två timmar på pizzeria Torino där pizzan vag stor, välfyld, god och tjock. Ett par öl var gjorde att vi utan att stressa satt och uppsummerade det gångna året. Det var en härlig eftermiddag. Vi tog därefter cyklarna hem och har sedan dess tittat på mästarnas mästare och försöker fortfarande pressa in en massa saker som kom hem igår.


RSS 2.0