Helgpaddling i solsken

Helgen som var tillbringade jag på sjön. Det var oväder på gång med både regn och kraftiga vinder, men eftersom det av olika anledningar inte blivit paddling på många veckor beslutade jag mig för att vara med ändå. Bra utrustning det har vi så vi klarar de flesta vädertyper.

Lördag morgon satte vi av, inte i regn, utan i strålande solken. Det var dessutom nästan vindstilla så vi satte turen ut mot ytterskärgården och öppet vatten. Vi hade bestämt att vi skulle till Hasselö, vilket jag tänkt ta mig till i snart två år och nu äntligen skulle det bli av.

Det gick fort eftersom vi var vana paddlare och då vi inte behövde så många och långa pauser var vi strax utanför Hasselö redan vid ett-tiden. Vi stoppade på en ö i närheten och käkade lunch innan vi beslutade oss för att paddla ytterligare en bit för att titta på Rågö.

Sagt och gjort. Vädret höll i sig och dryga timmen senare var vi framme och kunde landstiga på den vackra ön. Det blev en kort tur runt och även ett toalettbesök då  de hade vattentoa, innan vi insåg att klockan började bli mycket och att vi borde sätta fart om vi skulle hinna fram innan det började skymma.

Så en timme senare var vi framme på Hasselö. Här slog vi snabbt upp tälten på stranden och timmen senare var vi igång med kvällsmaten. Jag hade tagit med en såg och några kamrater fixade lite med några fallna träd som vi kunde göra en brasa med. Det blev snabbt kyligt på stranden då det var väldigt fuktigt. Men med brasan gick det bra och klockan var närmre tolv innan vi drog oss tillbaka.

Själv hade jag bara sommarsovsäcken vilket var lite klent. Men med fleece och ullunderställ gick det bra och natten var snart förbi, vilket jag var glad för då jag alltid sover dåligt i tält. I stället kunde vi glädja oss åt en ny vacker dag med molnfri himmel och väldigt lite vind.

Frukost intogs i ensamhet på stranden innan jag började packa ihop allt. Alla andra gjorde detsamma och vid tiotiden satt vi återigen i kajakerna. Det var en fantastisk tur hem till Västervik. Det var vindstilla ända tills vi var hemma utanför Gränsö, då började det blåsa lite. Men innan dess hade vi hunnit stoppa och äta lunch på ett fantastiskt vackert ställe.

Väl hemma kändes det i kroppen, det visade sig att vi nämligen hade paddlat närmare fem mil på två dagar. Det är halvvägs upp till Norrköping det.Här är en bild som jag har i massor av upplagor, sommar som vinter


Vattenpaus och här, strax här utanför Hasselö, såg jag min första vilda säl


Hasselö kanal och smala lite trånga passager som omväxling


Nästan lite känsla av insjöpaddling


Ut på öppet vatten igen, den sista biten mot Rågö


Hamnen på Rågö och nästan tre mils paddling i kroppen


En liten kopparödleunge ville vara med på bild


En kort paus i hamnen innan vi återigen satte av mot Hasselö


En riktig mini, minisnok som vi fann i en pressening


Några av sällskapets kajaker i hamn på Rågö


Utsikt från stranden på Hasselö där vi också tillbringade natten


Ett av mitt och Sivans två tält


Vybild över vattnet från vår middagsklippa på Norra Malmö


Nästan spegelblankt på Gudingen, sista bitens paddling innan vi är hemma

Dålig schemaläggning

Det drar sig mot ny arbetsperiod. Den andra efter avslutad semester, vilket i sig låter mer än vad det är. Jag har med denna period bara haft 9 nätter sedan första veckan i juni och värre kunde man väl ha det. Ska sommaren summeras så tror jag vi måste säga att den har varit fantastisk. Har det varit en vecka med regn sammanlagt så är det inte mer.

Den här veckan som gick började lite trist, men efter tre lite grå, men varma dagar var det återigen sol och blå himmel.


Ett av Sivs betongfat som hon gjort under den gångna veckan

Idag lämnade jag in Saaben på verkstad. Redan klockan sju var jag där, så det blir en lång dag detta. Det var ett krängningshämmarstag som skulle bytas då det klonkat lite i framvagnen sedan en tid. Inte alltför dyrt och därmed tror jag allt är i ordning fram till besiktning nästa friperiod. Det ska bli spännande att se då det är första gången den besiktas av oss. Jag tror vi gjort ett bra köp, medan Sivan är mer skeptisk. Vi får återkomma i frågan.

Annars har dagen så här långt bestått av gräsklippning (jag har gödslat så det växer otroligt fort). matlagning, tvättvik och städning. Vad som återstår nu är bara att packa och vila lite innan jag sticker. Jag hade räknat med att åka i morgon eftermiddag eftersom jag var säker på att jag tagit ett par extra nätter. Som tur är mailade jag chefen  och frågade och då visade det sig att jag ska vara på jobbet i morgon eftermiddag.

Då gör jag så att jag i stället för att åka i gryningen tar lite siesta och sedan åker fram emot kvällen. Har jag tur har katterna gjort sitt och kan slappa hela resan. Jag har dessvärre inga goda erfarenheter av nattresor med katterna då de nästan alltid är mer oroliga och pipiga. Fördelen är att ingen är vaken på campingen inatt och de därmed kan rasta sig rejält innan vi kryper ner för natten.


Så var det Pigge igen. Denna gång borta vid garagen. Vi vet inte var han bor ännu

Relativ luftfuktighet

Den senaste veckan har vi haft tropisk värme och  i stort sett mellan 25-27 grader med sol, dagtid. Nattetid har det varit runt eller strax över 20 grader och det har medfört att det blivit allt varmare och allt svårare att sova. Varmt, fuktigt, svettigt och man vrider sig fram och tillbaka i sängen varpå det fuktiga lakanet smiter åt kring kroppen.

Fläkt och öppna fönster och dörrar med korsdrag hjälper lite eller inte alls. Först fram efter klockan 4-5 på morgonen har temperaturen sjunkit så det går att sova. Jag klagar absolut inte för det är härliga dagar att vara ledig. Sol och så varmt att svetten pipplar bara man sitter ute på altan. Badvatnnet är defintivt en bra bit över 20 grader, mao precis som det ska vara.

De senaste två dygnen har det pratats allt mer och relativ luftfuktighet och för ett par dygn sedan noterade jag att våra handukar var precis lika våta på morgonen som kvällen innan då vi hängde dom. Inte ens över en stol i köket torkade de på hela natten. Tvätten har fått allt besvärligare att torka och bara solen räcker inte utan det måste till vind. Likaså är allt nästan vått (t ex dynor) om man glömmer det ute efter att solen gått ner.

Man pratar om att luftfuktigheten för närvarande är 93%. Det har gjort att räddningstjänsten har haft en massa larm i onödan. Delt automatlarm som löser ut, men också en kraftig dimma som plötsligt dyker upp och helt enkelt har tagits för brandrök.

Idag är det enligt SMHI´s plan grått med just dimma. Solen har brutit igenom ett par gånger men vi får se vad det blir. Sivan och Björg åker till Norge så jag får huset för mig själv ett par dagar. Det innebär städning, matlagning och packning inför min arbetsvecka som börjar på tisdag då jag tagit tre extranätter.


Nyinköpt Flora Danica, inte som jag tänkt mig, men ändå väldigt vackerFortsatta fridagar

Nu har det återigen gått över en vecka sedan jag gick ut i långledighet. Sivan som stannade kvar för ett par extravakter tog sin väninna Björg med sig och därmed är vi för närvarande två extra i huset. Bjrög hade nämligen med sin hund, en dvärgschnauzer vid namn Ninni.

Det är en väldigt snäll och trevlig hund och Desmo kom snabbt på att hon var harmlös. Minoe däremot har varit väldigt försiktig i kontakten, men nu börjar det släppa.

Vädret var de första dagarna varmt och grått. Ett antal rejäla regnskurar har gjort att det blivit en del bokläsning eller slappa på sängen med en film. Men såklart har vi även varit en del på stan och gjort butiker.

Nu har solen varit närvarande ett par dagar och idag har vi nog slagit värmerekord (känns det som i alla fall). Svetten har runnit bara man varit ute, men vad gör det? Sivan har badat nere vid de nya bryggorna fem minuters cykelväg bort och själv var jag mest nöjd med att titta på. Det var lite alger i vattnet men inte alls så det besvärade. Vattentemperaturen är fortfarande helt på topp.

Vi fick till slut tag på ett par solstolar till baksidan. Vi ville ha ett par i teak men såklart inte till fullpris. Nu dök de upp och med dynor till tror jag nästan vi kan räkna med att vi fick två till priset av en ordinarie.


Igelkotten som jag trodde var en tillfällig gäst visade sig komma åter


De nya stolarna som vi numera lever pensionärsliv med varsin bok i


Sivan som efter att pratat med min syster har fått dilla på betong

Sivan, din bil är klar ;-)

Idag kom jag så mig för att vaxa Sivans bil. Ja, det är egentligen vår bil till lika delar men jag föredrar att se mig som Volvoägare av en eller annan anledning.

Sist vi gjorde det var i våras och då handvaxades den. Denna gång hade jag köpte kuddar till vaxmaskinen (som jag bara använt en gång tidigare) och tänkte att det skulle gå så det susade.

Sagt och gjort. Inte gick det så lätt som jag tänkt. Svetten lackade och vid två tillfällen lyckades jag får maskinen att släppa med följd att det sprutade små prickar av vax över både det nyvaxade såväl som lister och fönsterrutor. Säkert gjorde det att det gott och väl tog en extra timme att få bort all smet.

Hur som helst gick det bra till slut. Listerna behandlades så de blev svarta och allt var så blankt och fint. Synd bara att det inte är beständigt. Nu är det bara insidan kvar, men den är ganska hyfsad och går nog på en timme eller så. Bara vädret är okej eftersom man nu meddelar att det ska bli skurar över helgen....

 

 


Ett oväntat besök i natten

Eftersom min kamrat Sivan är kvar i Norge och jobbar blir det ingen riktig ordning på något här. Det blir sena nätter framför tv:n och egentligen alldeles för tidiga mornar.

Hur som helst så har jag gått en tur i trädgården innan jag gjort mig klar för natten. Det har varit en del sniglar sedan jag kom hem (max fem per varv) och därför har jag tagit en extra tur lite senare. Speciellt vid komposten har jag funnit flera stycken och de avlivas obarmhärtigt med ett snabbt snitt över strupen.

Föresten läste jag i Norge att några forskare hade kommit på att Leopardsnigeln äter den spanska skogssnigeln (den vi kallar mördarsnigel och i Norge Iberiasnigel). Det skulle i så fall innebära att det kommer självregleras enligt forskarna. Den är dessutom inte speciellt intresserad av våra trädgårdsväxter. Jag har dödat massor av dom, men har bestämt att de hädanefter ska få leva så får vi se.

Nåväl, åter till besöket.

Desmo var ute och Minoe gjorde mig sällskap runt på tomten. Snart nog anslöt sig även Desmo och allt var som vanligt. Katterna är nästan alltid med och är nyfikna då vi gör ett eller annat ute. Så kom vi till kortsidan på huset och Minoe beter sig lite märkligt. Hon ställer sig vid blomrabatten och sträcker ut sig. Snusar och blir jättelång, men är inte aggresiv.

Självklart blir jag nyfiken och tar min ficklampa för att se vad det är som gömmer sig där. Döm om min förvåning när jag får se att vi fått nattbesök av en igelkotte. Tyvärr var han lite blyg för katterna och visade bara rumpan. Men nästa gång så, då tar vi en riktig bild...


Den blomstertid nu kommer....

För trots att vi gått in i augusti och det definitivt är betydligt svalare både dagar och nätter har blomningen i våra rabatter inte avstannat, tvärtom.


Då jag ändå var igång fick blommorna inne en omgång i ny jord

Rosorna har börjat blomma om, dahliorna blommar oförtrutet på och nu står olika former av Rudbeckia på tur att slå ut. Alla Sivans lavendlar blommar även om dom börjar se lite hängiga ut lite här och där. Att ha massor av blommor har också med sig andra effekter som man inte tänker på till en början. Jag menar alla djuren som gillar blommor...

I vår trädgård vimlar det nämligen av allehanda kryp. Nog finns det ett eller annat som jag är mindre glad över såsom de sniglar som periodvis dyker upp. Paddor och spindlar ger mig inte heller någon tillfredställelse även om båda är fina på sitt sätt. Sedan Sivan installerade en vattentunna har vi också i de perioder vi glömmer tömma den, myggor som jag gärna kunda vara utan.


Sivans lavendel blommar för fullt och luktar jättegott

Det som jag annars är väldigt glad över att ha är getingar, bin, humlor och fjärilar. Det startade förra året med ett intensivt surrande kring några av våra blommande buskar. I år har det fortsatt och samma buskar drar till sig massor av bin och humlir. Fjärilarna tycks mer attraherade av rena blommor. Våra kryddväxter som nu blommar är visst helt oemotståndliga för olika fjärilssorter. De är inte lätta att fånga på bild, då är humlorna betydligt enklare. När dom suttit en stund blir de nästan som bedövade och verkar helt borta i en lång stund.

Jag läste att det var dåligt med humlor och därför tänkte jag bygga ett par humlebon. Grejen är bara att det tydligen ska vara musspillning och spån i deras bon. Kanske vår granne, djurbutiksarbetaren kan hjälpa oss. Tydligen ska man stoppa det i boet och humlorna attraheras av detta och bygger då ett litet humlesammhälle. En uppochnervänd bomkruka nergrävd och med ett par stenar över hålet för att förhindra regn är tydligen det bästa.


En av många fjärilssorter vi har på tomten

En annan plan är att bygga ett litet staket av bambun vi har. Det ska tjäna som bo åt solitärbin tänker jag. Det är ensamlevande bin som bygger bon i ihåligheter. Där planterar de sina avkommor och sätter sedan igen ingången. Efter en tid föds nya bin och de äter sig igenom proppen som stänger igen. När de har gjort det är de så stora att de klarar sig själva. Det finns säkert anledning att återkomma till det med både text och bild.

Bildblogg till Sivan (och alla andra såklart)

Idag har det varit fint väder undantaget på morgonen. Enligt Yr.no skulle det regna tidigt för att på förmiddagen övergår till strålande solsken.

Mycket riktigt. Jag somande efter två inatt och vaknade strax efter fyra. Då var det en katt som ville in eftersom det regnade ganska kraftigt. Märkligt eftersom det var torrt från Nässjö och inget tydde på att det skulle bli regn. Hur som helst så stämde rapporten somsagt och jag började förmiddagen med att åka och tvätta bilen ordentligt. Nu står den i garaget och om vädret är gynnsamt kommer den vaxas i morgon.Efter att ha varit och handlat var det så dags att börja i trädgården. Eftersom det både regnat och varit varmt var gräset jättelångt och behövde klippning i båda riktingarna. Solrosen som var på gång står som en tunn tarm i trädgårdslandet.Vindruvorna kommer som dom ska och jag har slängt alla klasar förutom två. Vi hoppas de blir riktigt söta och kanske borde vi göra ett gott vin på dom :)
I väggrabatten blommar det mesta, här två sorters rosor och den mörkt röda dahlian.
Tar man sedan ett kort från andra håller kommer dessutom den nya, vita rudbeckian med.


På kortsidan växer stockrosorna så det knakar.
Vad som är lite synd är att det bara är en färg i år. Vi håller tummarna för att det kommer fler till nästa år.
På framsidan är de nya (i Norge köpa) cypresserna planterade för att markera gången in till huset.
Och i rabatten framför huset blommar ännu både dahlia, lavendel och rosor....

RSS 2.0