Paddelsugen?

 

Våren kom så med besked och plötsligt var den här med både sol och värme. Isen som ena helgen låg tjock på Gamlebyviken var på två dagar uppbruten och bortaoch därmed var definitivt skridsko- och skidsäsongen över för Friluftsfrämjandet.

 

Tidig morgontimme på ett av våra vanligaste övernattningsställen

 

I stället börjar inom kort kajaksäsongen. Kajakledarna hade sitt upptaktsmöte för två veckor sedan och enades om hur årets turer ska se ut. De börjar redan den 1:a maj med en kvällspaddling och sedan återkommer de varje onsdag med undantag för några få veckor mitt i högsommaren. Kvällspaddlingarna utgår från olika ställen och brukar pågå mellan kl. 18-21, något senare ibland.

 
 
Utsikt i kvällssol över vår skärgård i Tjust

 

Det blir också flera tillfällen med både heldags- och tvådagarspaddlingar. Jag ska inte avslöja alltför mycket men ofta har vi paddlat i Tjust, Gryt eller Misterhults skärgårdar. Då med övernattning i tält och med mat i massor med. Det är ofta ett tiotal paddlare på dessa turer och de genomförs med kunnig ledare som lägger rutt genom våra vackra sommarskärgårdar. I år planeras även en tur med tjejpaddling då deltagarantalet bland tjejer är så pass högt att de själva fyller en tur .

 

En vanlig passage mellan små öar vid en hedagspaddling

 

Vi har också prova på kväll och en kväll då vi planerar för stjälpövningar. Prova på vänder sig i huvudsak till dig som är nyfiken på om paddling är något för dig. Stjälpövning är kort och gott vad det låter som. Vi välter våra kajaker och över oss på att komma upp igen. Men likaså att tömma kajakerna på vatten och hjälpa våra kamrater om de hamnar i nödsituation.

 

Så för dig som har kajak men som inte tycker du kommer ut tillräckligt ofta, eller för dig, ung som gammal som gått och funderat på hur det är att padda, kontakta grenledare på kajaksektionens hemsida för att äntligen komma igång.

Länk till hemsidan

 

/Håkan


Gränsöleden

 
 
 

Gränsöleden                               

Jag tänkte slå ett slag för vandring och då närmare bestämt just Gränsöleden. Många har redan gått här, men jag tror det fortfarande finns folk som inte kommit iväg på hur fin rundtur vi har här strax utanför stadskärnan.

Gränsöleden är totalt 12 km lång och man bör nog avsätta minst tre timmar om man ska gå hela sträckningen. Mitt förslag är att man startar från parkeringen vid kanalen och jag rekommenderar att gå motsols. Detta för att jag personligen tycker det är mer spännande att gå i skogen än på asfalterade cykelbanor och vägar. På detta sätt får man de trevliga skogsstigarna på slutet och man följer till stora delar vattnet.

 

Å Gränsöleden finns det ett antal torrdass för den som behöver. Det finns också fyra (vad jag kan komma på) vindskydd som är fullt möjliga att övernatta i för den som vill ha lite spänning. I samband med dessa finns det också uppbyggda eldstäder som oftast går bra att använda. Det finns också på några ställen soptunnor utställda och även speciella kärl för utbrunna engångsgrillar.

 

Följer man turen motsols går man genom stugområdet, ibland på vägen, ibland i skogen, ända ner till Sandvik. Här finns det första vindskyddet som strategiskt ligger i eftermiddagssol precis innan man kommer fram till badstranden. Härefter viker man åter in i skogen och på den södra delen finner man så nästa vindskydd. Här blir det ledens besvärligaste avsnitt som slingrar sig uppför berget och genom skogen. Förbi Skanvik kan man välja att gå över klipporna eller lite längre in i skogen. Här är det öppet vatten ut mot Östersjön och utsikten är ofta bedårande vid de röda klipporna. Skanvik är en populär sol och badplats på sommaren.

 

 

 

Efter Sandvik fortsätter färden genom skogen och ett nytt stugområde innan vi närmar oss Lillön som är ett populärt vandringsmål från Gränsö slott. Hit går många för att sola och bada, men även grilla då ön ligger lite högt med utsikt mot Äskeskär och Västerviks norra skärgård. Härefter går man på fina skogsstigar och genom ett stugområde innan man åter är framme vid Bonnbacken. En sandstrand som samlar gott om folk året runt då den har relativ långgrund badstrand med fin botten och dessutom vattentoaletter och flera bänkar med grillplatser på stranden.  

 

 

 

 

Är det sommar rekommenderar jag en tur inom slottcaféet för en kopp kaffe och en glass. För den naturintresserade kan man ta en tur i engelska parken innan man åter ger sig ut på vandringsleden.

Tilläggas att grillplatserna som regel inte har ved. På någon av dem finns det en såg, men jag rekommenderar att läsa på vad som gäller när det kommer till vad man får elda från skogen och vilka tider det råder eldningsförbud. OBS! Eldningsförbud gäller även iordningställda eldstäder!

/Håkan


Friluftsmässa

- den 10 april 2013, kl 07:59

Friluftsmässa

 

Jag tänkte slå ett slag för den årligt återkommande friluftsmässan i Bodafors. Det är sedan ett antal år tillbaka företaget Outnorth, tidigare Get out, som arrangerar.

 

Här finns det allt mellan himmel och jord att kika på, klämma och prova. Förutom butikens eget sortiment brukar det vara kläder, tält, ryggsäckar, friluftsmat och mycket annat. Det är i år som tidigare år ett antal föredragshållare och ett tips är att välja dag utifrån vad man är intresserad av.

 

Det finns en tältutställning och en kajakfirma på plats vilket innebär att det går att prova utrustningen på riktigt innan man bestämmer sig. Allt äger rum mellan den 26-28 april och det går att finna mer info på länken nedan.

 

Noteras ska också att Friluftsfrämjandet eller jag som person inte har några ekonomiska intressen i varken Outnorth eller andra deltagare i mässan. Bara ett genuint intresse av allt som rör friluftsliv.

 

LÄNK: http://outnorthbloggen.se/fair-enough/

 

/Håkan


Hemsidekrångel

- den 8 april 2013, kl 07:35

 

hemsida

 

För drygt ett år sedan lade Friluftsfrämjandet om sin hemsida och sedan dess har det krånglat för Västervikssektionen. Från att ha varit långt framme när det gällt uppdateringar och bilder stoppade plötsligt allt upp och vår stackars web-ansvarige slet sitt hår i förtvivlan över att egentligen nästan ingenting längre fungerade.

 

Som tur var hade vi Facebook som vi kunnat använda under tiden. Där har vi lagt upp kom ihåg-punkter, bilder och annat som vi snabbt velat nå ut till allmänheten med. Dessvärre har vi bara nått en försvinnande liten del av våra medlemmar då många inte är medlemmar i Facebook och vi har därför använt mail för att nå alla berörda, likväl som vi sänt bilder från de turer vi varit ute på. Något som i stort sett fungerat bra.

 

Nu hoppas vi dock att vi återigen är på gång med en aktuell hemsida, Idag åker nämligen en fem personer starkt trupp till Oskarshamn för att gå igenom den nya hemsidan och få lite påfyllning av kunskap. Därmed hoppas vi att det ska bli bättre framöver. Att vi återigen ska kunna lägga upp texter och bilder och på så sätt kunna locka med nya spännande människor (och för den delen de gamla medlemmarna också) med ut på alla de härliga aktiviteter vi har att erbjuda. Det sker nog inte över natten, men jag återkommer i frågan.

 

/Håkan

Kommentera Hemsidekrångel

Friluftstips

- den 6 april 2013, kl 08:52

Ännu ligger isarna i vår kommun intakta och förhållandevis säkra. Jag tänkte därmed tipsa om en trevlig aktivitet som Friluftsfrämjandet ägnar sig åt då vi inte har åkbara isar på grund av snö. Vi tar fram skidorna och åker på isarna i stället. Bra sjöisar att åka på är Kvännaren, Hjorten och Hästhagssjön för att nämna några. Har man lite iskunskap så är Åldersbäck, Händelöp, Lysingsbadet eller Gudingen också fina alternativ.

 

Som vanligt på isar är en ryggsäck som flythjälp, livlina,  isdubbar och en eller annan form av ispik ett måste. Är man på okända isar räcker det inte med skidstavar eftersom de bara går ner någon centimeter i isen, vilket inte räcker för att bedöma bärighet. Alltså, minst en ordentlig ispik per grupp. Åk alltid i sällskap och självklart, åk gärna med Friluftsfrämjandet som har utbildade ledare och som är vana att vistas på isar.

 

Vi har den senaste veckan åkt på alla havsiar i närområdet. Det är fantastiskt vackert att åka och se det öppna vattnet glittra en bit ut, att se örnar flyga över huvudet och att sätta sig på en av alla de stränder och göra upp en eld, dricka kaffe och grilla en korv tillsammans med andra.

 

Eller som i går då några främjare som tog en tur till Gamleby på skidor.  Turen är 17 km, men tar med det lite lugnt och stoppar och rastar regelbundet är det inte längre än att de flesta klarar av det. Det finns mycket fint att titta på efter stränderna som man aldrig se annars.

 

Idag, lördag,  passar vi också på att resa ut då det fina vädret fortsätter. Vi tar oss en ledarledd tur på isarna i den södra skärgården och kanske kommer det en eller annan bild därifrån i morgon.

 

God helg!

/Håkan

 

 

 

 

fikastoppBild från ett fikastopp från gårdagens tur till Gamleby.

Kommentera Friluftstips

Toalettpappret

- den 2 april 2013, kl 09:52

I vår trädgård pågår från och med den 1 april ett toalettpappersexperiment.

Det hela började med en artikel jag läste för ett par år sedan och som handlade om det toalettpapper som vi turister sprider omkring oss i naturen. Jag har alltid varit säker på att detta papper förmultnar på bara några veckor och att det därmed inte var något att ägna en endaste tanke.

 

Artikeln jag då läste menade att så inte alls var fallet. Att pappret i stället blev liggande i värsta fall under år innan det förmultnade. Det gör det hela intressant eftersom vissa ställen i naturen är väldigt välbesökta. Det finns t ex. en liten ö i de södra delarna av vår skärgård (möjligen att någon menar att den tillhör Misterhuls skärgård) som under några sommarmånader är väldigt välbesökt av paddlare.

 

Det intressanta är att om ön har 25 övernattningsgäster i veckan i, låt säga 8 sommarveckor, där alla går in bakom en buske två gånger per besök, så innebär det minst 50 avrivna och slängda toalettpapper per vecka. Det innebär 400 buskbesök per sommar och skulle det sedan vara så att pappret inte förmultnar snabbt, då där det se rätt så grisigt ut i slutet på säsongen.

 

Därmed åter till mitt experiment.  Jag har lagt ut en bit toalettpapper som är vikt fyra gånger under en sten, bakom en buske i trädgården. Jag kommer i början av varje månad återkomma dit för att titta på vad som händer och ta ett foto. Så får vi helt enkelt se hur det går. Det kommer då redovisas här på bloggen.

 

toalettpapper

 

/Håkan  

Kommentera Toalettpappret

Påsktur

Påsktur - den 28 mars 2013, kl 08:58 Eftersom tisdagens vandring på snötäckta isar i havsbandet gav mersmak, beslutade vi att vi redan dagen efter, onsdag, återigen skulle bege oss ut på tur. Sol var utlovat och undertecknad var nyfiken på hur det såg ut i skogarna norr om Västervik. Därmed var vi några som träffades på parkeringen vid Sjöstaden Gertrudsvik och bestämde färdväg. Vi enades om att gå förbi Marsbäcken och upp i skogen. För den som inte gått där kan jag berätta att bara en kilometer upp ligger det ett vindskydd vid sjön Gagnaren. Stigen var upptrampad, men väl framme vid sjön valde vi i stället att gå ut på isen i solen.
kvarnsjön Vi fortsatte efter sjön på stigen som egentligen är en del av Tjustleden. Vi passerade längs med Kvarnsjön där vi gjorde ett kort stopp för en kortare paus och lite att dricka. Efter femton varma och sköna minuter i solen vandrade vi så vidare. Vi hade bestämt att gå ut på Gagaren, där det för övrigt ligger ett litet fint utkiksberg, och korsa den för att så småningom komma ner till Gäddeglo.
påsksnö På norrsidan av sjön gjorde vi upp en eld och grillade korv, drack kaffe och åt lite choklad, innan vi återigen satte fart. Nu bar det iväg in i skogen och här var det massor av snö. Vi pulsade i 3-4 dm snö innan vi nådde en timmerväg och det blev bättre framkomlighet. Därefter var vi snart nere vid den stora grusvägen som var plogad. gagern Den valde vi dock att bara korsa och i stället gå ner till Gamlebyviken. Eftersom det är så sällan man kan gå på isen så valde vi att ta den vägen tillbaka. Det var betydligt mer snö än vad det var vid Händelöp och kort kan väl sägas att det var mycket pulsande innan vi var tillbaka vid Gertrudsvik. Då visade gps:en att vi gått lite över elva kilometer. Summerar vi turen så blir betyget toppen på alla sätt! /Håkan Kommentera Påsktur

Vårens vandringar är igång

- den 27 mars 2013, kl 08:44

 

Sedan ett par åt tillbaka har Friluftsfrämjandet arrangerat dagsvandringar för torsdagslediga. Från att i starten varit ett kompisgäng på några stycken fram till idag då ledarna varit tvungna att säga nej till fler deltagare kan man inte vara annat än nöjd med uppslutningen. Det hela började med att ett gäng bestämde sig för att vandra på olika ställen i närområdet. Vanligt var att det blev Tjustleden och efter en tid hade man gått de flesta stäckningar och då inte bara i den ena riktningen, utan ofta i båda och dessutom i olika årstider.

 

 

Gruppen samlas tidigt på torsdagar för att gemensamt åka ut till ett förutbestämt mål. Här har ofta de två ledarna varit och rekat att det går att parkera och att terrängen ser ut som man tänkt sig. Farten är ofta relativt hög, men med flera korta stopp där det finns möjlighet att pusta och dricka lite. Farten är heller inte högre än att man kan prata med varandra under vandringen.

 

Någonstans efter turen brukar man också stoppa för att äta lunch. Det brukar alltid tändas en eld och självklart är det många som grillar, men det finns även de som föredrar något annat att äta. Stoppet brukar bli på 30-40 minuter innan man fortsätter vandringen. De gånger någon är bekant med området brukar det berättas om historik och platser, människor eller annat som kan vara intressant.

 

 

Denna säsong är lite sen på grund av snön. Eftersom det ligger massor av snö i skogen kommer inte gruppen igång som planerat, men eftersom många är ivriga beslutade en av ledarna att ta en förstavandring redan på tisdagen denna vecka. Den turen förlades till Händelöp och planen var att utnyttja de tjocka isarna som inte går att åka skridskor på till att vandra i skärgården.

 

 

Därmed gick ett gäng på ca 10 personer iväg ut på bron vid Händelö vid tiotiden. Därifrån vandrade vi mellan små och stora öar ända ut till St. Kuggen och Lökholmsdjupet. Här slog vi oss ner i lä för vinden i solsken och tillsammans med ett antal örnar som kretsade runt på himlen. Eld gjordes i ordning och det grillades korv. Vattnet glittrade och våra kinder färgades lätt röda av den härliga vårsolen. Det var en av årets finaste friluftsdagar så här långt. Men vem vet, kanske det blir ännu finare i morgon?

 

/Håkan

Kommentera Vårens vandringar är i gång

RSS 2.0