Gränsöleden

 
 
 

Gränsöleden                               

Jag tänkte slå ett slag för vandring och då närmare bestämt just Gränsöleden. Många har redan gått här, men jag tror det fortfarande finns folk som inte kommit iväg på hur fin rundtur vi har här strax utanför stadskärnan.

Gränsöleden är totalt 12 km lång och man bör nog avsätta minst tre timmar om man ska gå hela sträckningen. Mitt förslag är att man startar från parkeringen vid kanalen och jag rekommenderar att gå motsols. Detta för att jag personligen tycker det är mer spännande att gå i skogen än på asfalterade cykelbanor och vägar. På detta sätt får man de trevliga skogsstigarna på slutet och man följer till stora delar vattnet.

 

Å Gränsöleden finns det ett antal torrdass för den som behöver. Det finns också fyra (vad jag kan komma på) vindskydd som är fullt möjliga att övernatta i för den som vill ha lite spänning. I samband med dessa finns det också uppbyggda eldstäder som oftast går bra att använda. Det finns också på några ställen soptunnor utställda och även speciella kärl för utbrunna engångsgrillar.

 

Följer man turen motsols går man genom stugområdet, ibland på vägen, ibland i skogen, ända ner till Sandvik. Här finns det första vindskyddet som strategiskt ligger i eftermiddagssol precis innan man kommer fram till badstranden. Härefter viker man åter in i skogen och på den södra delen finner man så nästa vindskydd. Här blir det ledens besvärligaste avsnitt som slingrar sig uppför berget och genom skogen. Förbi Skanvik kan man välja att gå över klipporna eller lite längre in i skogen. Här är det öppet vatten ut mot Östersjön och utsikten är ofta bedårande vid de röda klipporna. Skanvik är en populär sol och badplats på sommaren.

 

 

 

Efter Sandvik fortsätter färden genom skogen och ett nytt stugområde innan vi närmar oss Lillön som är ett populärt vandringsmål från Gränsö slott. Hit går många för att sola och bada, men även grilla då ön ligger lite högt med utsikt mot Äskeskär och Västerviks norra skärgård. Härefter går man på fina skogsstigar och genom ett stugområde innan man åter är framme vid Bonnbacken. En sandstrand som samlar gott om folk året runt då den har relativ långgrund badstrand med fin botten och dessutom vattentoaletter och flera bänkar med grillplatser på stranden.  

 

 

 

 

Är det sommar rekommenderar jag en tur inom slottcaféet för en kopp kaffe och en glass. För den naturintresserade kan man ta en tur i engelska parken innan man åter ger sig ut på vandringsleden.

Tilläggas att grillplatserna som regel inte har ved. På någon av dem finns det en såg, men jag rekommenderar att läsa på vad som gäller när det kommer till vad man får elda från skogen och vilka tider det råder eldningsförbud. OBS! Eldningsförbud gäller även iordningställda eldstäder!

/Håkan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0