Friluftstips

- den 6 april 2013, kl 08:52

Ännu ligger isarna i vår kommun intakta och förhållandevis säkra. Jag tänkte därmed tipsa om en trevlig aktivitet som Friluftsfrämjandet ägnar sig åt då vi inte har åkbara isar på grund av snö. Vi tar fram skidorna och åker på isarna i stället. Bra sjöisar att åka på är Kvännaren, Hjorten och Hästhagssjön för att nämna några. Har man lite iskunskap så är Åldersbäck, Händelöp, Lysingsbadet eller Gudingen också fina alternativ.

 

Som vanligt på isar är en ryggsäck som flythjälp, livlina,  isdubbar och en eller annan form av ispik ett måste. Är man på okända isar räcker det inte med skidstavar eftersom de bara går ner någon centimeter i isen, vilket inte räcker för att bedöma bärighet. Alltså, minst en ordentlig ispik per grupp. Åk alltid i sällskap och självklart, åk gärna med Friluftsfrämjandet som har utbildade ledare och som är vana att vistas på isar.

 

Vi har den senaste veckan åkt på alla havsiar i närområdet. Det är fantastiskt vackert att åka och se det öppna vattnet glittra en bit ut, att se örnar flyga över huvudet och att sätta sig på en av alla de stränder och göra upp en eld, dricka kaffe och grilla en korv tillsammans med andra.

 

Eller som i går då några främjare som tog en tur till Gamleby på skidor.  Turen är 17 km, men tar med det lite lugnt och stoppar och rastar regelbundet är det inte längre än att de flesta klarar av det. Det finns mycket fint att titta på efter stränderna som man aldrig se annars.

 

Idag, lördag,  passar vi också på att resa ut då det fina vädret fortsätter. Vi tar oss en ledarledd tur på isarna i den södra skärgården och kanske kommer det en eller annan bild därifrån i morgon.

 

God helg!

/Håkan

 

 

 

 

fikastoppBild från ett fikastopp från gårdagens tur till Gamleby.

Kommentera Friluftstips

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0