Lillehammer i oktober

Vi kom iväg strax efter klockan 9. Det är en bit att köra och även om vägen är bra så är det i stort 50 och 80 hela vägen.  Solen sken när vi åkte, men varefter vi närmade oss blev det allt mer grått och den kraftiga vinden som varat ett par dagar höll i sig, om än något mindre.

För den som inte är så känd med Lillehammer kan jag kort berätta att det är en halvstor stad vid kanten av Norges största insjö, Mjösa. Just den finns det massor av historier om, fast de lämnar jag åt sidan här.  Lillehammer har 26 000 invånare öch är därmed i befolkningsmängd i storleksordning Västervik. Det lillehammer är mest känt för är nog vinter-OS 1994 där norge tog flera medaljer.


Väl framme så passerade vi snabbt centrum och tog oss opp i höjden. Tnken var att vi skulle börja med en rundtur på Maihaugen. Detta är norges största museum utanför Oslo och här har man samlat byggnader från och genom Norges historia. Det är byggnader från 1600-talet fram till idag.


De gamla husen ligger utspridda längs en gångväg på en km eller två. Det finns också en hel stadsdel uppbygd med ca 4 kvarter där man autentiskt visar hur handelsbutiker såg ut på tidigt 1900-tal. Det finns skyltfönster fyllda med gamla ting och tang och därtill med prislapar som visar vad det kostade.

Så har de också byggt en stadsdel med nya hus. Funktionshus som ska vara ett föredöme när det gäller att möta framtidens krav. Dessa glömde vi dessvärre bort att titta på, vilket var synd.


Så tog vi bilen ner på stan. Siv och Gro hade Fretex på gång. Det är Frälsningsarmens secondhand-butik.  Per och jag var med en stund men gav sedan upp och tog oss en tur ut i solen på gågatan. När så damerna var färdiga gjode vi lite fler butiker innan vi bestämde oss för lunch. Vi kikade på lite olika alternativ, men bestämde oss sedan för Peppes pizza som hade lunchtillbud med att äta hur mycket man vill för 99 kronor.


När så maten var klar begav vi oss billedes oppöver igen. Vi tog oss upp till olympiabacken där vi tog oss en promenad. Vädret var återigen fint och det var ljuma vindar. Det blev en halvtimmes spatsertur innan vi satte näsan hemöver.


Eftersom vi stoppade för fika strax innan gran så var klockan sju innan vi kom hem. Vi var mycket förnöjda med dagen och tackar Per och Gro för att dom bjöd oss med.


Kommentarer
Postat av: Pappis!!!!!!!!!!!!

Skön dag med härliga bilder,trevligt.........Ha det!!!!

2011-10-08 @ 09:56:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0