Det smakar fågel...

Under vårt altantak har vi fått en fågelfarm. Det blev så att vi, som så många andra denna vinter bestämde oss för att skaffa ett fågelbord och börja mata de små liven. Det visade sig att det inte var så enkelt eftersom det inte fanns fågelmatare att få tag i här i Västervik.

Vi hade redan köpt mat men den blev liggande i nästan två veckor innan mataren dök upp. Då hade vi tur och fick tag i den sista på Karlsson´s. Såklart hade vi under tiden hängt upp talgbollar som fåglarna med glädje satt och åt på.

Nu när fågelmataren var på plats började det hända saker. Från att ha varit en och två åt gången kunde det nu vara rejält trångt kring matplatsen, men även på altangolvet (här fick även trasten plats). Detta var såklart till våra katters stora glädje. Fåglarna var till en början lite reserverade, men lärde sig att kaär tterna inte kunde komma åt dom genom fönstret.

Minoe som inte verkar ha smakat fågel tar det med ro. Hon sitter avspänt och tittar stilla på fåglarna. Desmo däremot, han är jägare han med stor aptit på viltkött. Han sitter och smyger bakom blomman, han piskar med svansen, knorrar, och ett par gånger har ha blivit så ivrig att han glömt fönstret och kastat sig rätt in i rutan med en smäll.

Han kan också sitta länge ute ochvänta på att någon ska flyga rätt in i munnen på honom. Han gömmer sig på olika ställen, men inte hjälper det. Här är säkert orsaken till att han flyr omkring på hustaken. Han har såklart sett fåglarna sitta där och vara frestande....

Det har nu visat sig (med lite mer kunskap) att fågelmaten vi köpte inte längre duger. Det går för stunden en hel holk med mat per dygn och det är de små fåglarna som blivit alltmer kräsna. De skvätter helt enket ut det de inte vil ha ochjag tror det är solros och hampa som är favoriterna. Det innebär att det mesta ligge på altangolvet.

Tyvärr visar det sig att havre och vete är det huvudsakliga innehållet. Det är också (visar det sig när man läser på lite) det som ytterst få fåglar föredrar. Däremot är det billigt för köparen och fatt producera, vilket ger höga vinster för tillverkaren. Vi har därför bestämt oss för att till nästa vinter är det bara solrosfrön och nötterm som gäller.

Minoe kikar på potentiell lunch på gråsparv och talgoxe



Kommentarer
Postat av: P3

Jag köpte en stor påse med solrosfrön på plantagen vid moraberg (södertälje) för att mata fåglarna i trosa med. Så kolla där till nästa säsong om ni har i ävstervik eller åker förbi när ni ska på jobb.



kramkram

2010-03-05 @ 14:23:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0