Stockrosor och dahlior

Igår när vi var i Mörtfors fann jag stockrosor. Eftersom Sivan så väldigt gärna vill ha just sådana har jag en tid samlat frön för att som tanken var, plantera till våren. Nu slumpade det sig så att vår vän Stig råkade få höra detta och sade direkt att vi skulle komma hem till honom och gräva upp lite eftersom han hade massor av dom.

Sagt och gjort. I morse ringde Stig och frågade när vi skulle komma. Sivan som var vaken, men inte uppstigen fick nu sätta fart. Väl framme fick vi oss en fantastisk förevisning av vad man kan göra med lite kunskap och mycket trädgårdsglädje. Det visade sig nämligen att det inte bara var stockrosor som växte här.

Det var äpple, päron, körsbär och tulpanträd. De var klippta och tuktade i de mest fantastiska former och som om inte det räckte var de ympade i alla de kombinationer man kunde komma på. På det stora äppelträdet trodde Stig själv att det växte 25 olika sorters äpplen. Det var en gren av en tidig sort, en gren av en senare och ytterligare en gren eller två med en höstsort av äpplen. Här fanns äpplen för hela säsongen. Om nu inte det räckte stod det ett päronträd bredvid. Här växte det också massor av olika sorter, stora som små, grå som gröna.

Det fanns dessutom ett äppleträd som hade päron på sig. Självklart egentligen! När vi sedan tittade på körsbärsträden och tulpanträdet var de inte ympade, men väl tuktade så de skulle på plats i trädgården. Såklart fanns det gott om blommor och bär. Sivan hittade stockrosorna och jag fann dahlier i fantastiska färger. Eftersom jag är i nybörjartagen för att driva dahlior så bad jag att få återkomma till våren för att snitta upp lite av de olika sorternas lökar.

Som om det inte vore nog kom vi i prat om biodling och Sivan som är frågvis och nyfiken fick erbjudande om att följa med ner till bikuporna och blir visad. Självklart sade vi ja tack och på det sättet blev vi snart genast mycket mer kunniga på bidrft och honungsproduktion. Som bonus fick vi på tillbakavägen se en bålgeting vilket i sin tur gjorde att jag fana flera stycken här hemma som jagade bina och humlorna som samlade nektar på våra bambu som för stunden blommar.

Allt detta gjorde att jag var tvungen att läsa på om både getingar och humlor och insåg att jag till våren ska bygga i alla fall ett humlebo. Mer om det då....


En otroligt flott dahlia som jag ska försöka komma över till våren

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0