Spårö båk

Spårö båk. Denna pärla i Tjust skärgård som Evert Taube lät omnämna som ett av ostkustens vackraste sjömärken. I sin bok ”På kryssning med Ellinor” hyllar nationalskalden den gamla båken med orden: ”Den är bland sjömärken ett av de vackraste jag sett

Redan på 1200-talet under kung vValdemars tid omtalas båtleden mellan Spårö och Grönö. Då som Spåroe.  Danskarna har sedan den tiden gärna gått inomskärs för att ta sig up längs den svenska kusten. Man tror att det från början var vårdkasar som användes för att visa vägen in i sundet mellan Spårö och Grönö. Först 1776-1777 byggdes den båk man idag kan se i princip från Västervik och från Ölands norra udde. Båken byggdes av ryska krigsfångar efter ritning av Överintendent C F Adelcrantz. Densamma som ritade Kina slott på Drottninghol och Adolf Fredriks kyrka

Spårö båk och sundet mellan Spårö och Grönö


Adelcrantz hade låtit sig inspireras av en båk utanför Neapel och nu blev Spårö båk ett 25 meter högt torn med svagt inå åtlutande väggar. Taket var toppigt och klätt i rött spån. Idag är taket utbytt mot ett rött plåttak. Båken placerades på det 34 meter höga Spåröberget och kom att användas nattetid och vid extra dåligt väder, då man antände tjärved och hängde ut i korgar från tornets sidor. Den användes på detta sätt ända fram till 1884.

 

Båken ansågs då inte längre räcka till i en tid då sjöfarten blev allt tätare utan byttes då ut mot en mer tidsenlig fyr.

 

Än idag är båken ett av de mest kända och omtalade kännetecken efter ostkusten. Västervik använder den gärna som logga i olika sammanhang. Seglare och skärgårdsfolk använder den än idag för att lokalisera var man är då den syns på väldigt stora avstånd.En tur med skärgårdsbåtarna till Idö tar dig som turist med förbi Spårö och genom den smala kanalen med Grönö och dess tullstation på den andra sidan. En vacker tur som kan rekommenderas både för turisten, men även den inbitna Västerviksbon. Mer om den en annan gång.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0