Söndagspromenad

Då det var fint väder på förmiddagen bestämde jag mig för att börja dagen med en promenad. Jag var obeslutsam om jag skulle gå ner till byn, eller om jag skulle gå över Tandbergmoen som är åsen ovanför sjukhuset. Eftersom utsikten över fjällen och fjorden lockade betydligt mer än det skitiga centrumet tog jag det andra alternativet. Det var helt blått i söder, medan det från andra hållet kom rejält med grått.  Det blåste fortfarande rejält men med handskar på och jackan ordentligt uppdragen var det inga problem.

Jag gick snart in i skogen och där fann jag denna (på ett vis fina) begangnade stötfånga slängd med en hel massa annat. Det förtog lite av upplevelsen, men  så är det här. Trots  att man i Norge har samma erbjudande att slänga sopor som i Sverige tycks folk fortfarande föredra att åka ut och slänga hela släpkärror med sopor i naturen. Till och med från dom  finaste utkiksplatserna stoppar man utan att skämmas för att slänga sopor. Det är alt från skrot, vitvaror till hushållssopor. Det står i stort sett var månad om någon som dumpat sina vanliga hushållssopor och som ertappats genom brev, eller adresser på kuvert o dyl.


När jag kom ut från skogen och soporna som jag fann, fick jag i stället syn på detta som var betydligt vackrare. Det har kommit snö på fjället här. Jag vet inte vilket fjäll detta är (kanske Vikerfjäll) men det är inte något av de högre. Hur som helst så vaknar suget efter skidåkning till liv och det ska bli spännande att se hur det går i år. Förra säsongen var så lång och intensiv att vi var lite mätta då vi kom till påsken.


Lite längre bort gick jag in på en liten stig för att sätta mig på en bänk och titta ut över fjorden. Tydligen hade en eller annan någon gång kört in med bil där, för nu hade man lagt ut tjocka grenar över stigen för att förhindra det. Tyvärr så var detta på den molniga och grå sidan så jag hade inte utsikt över Norefjell, vårt fina lokala skidfjäll. Sedan blåste det så kallt här att jag bara satt i fem minuter innan jag gick vidare.


Jag hann dock ta ett par bilder. Här ser man Tyrifjorden  bakgrunden och storälva i förkant. Man skymtar också Røyse som är en gammal boplats från stenåldern, men som idag uteslutande används som odlingsmark.


Nu hade jag gått nästan hela åsen och vände ner mot Norderhov kirke och Ringvold äppelhage som är en äppelodling. Tyvärr sitter det ofta sådana här skyltar om ridning, men även med att det är privat och att man inte får använda vägen. Detta trots att Norge i stort sett har samma regler som vår svenska allemansrätt (det finns såklart starka krafter i Sverige som försöker urholka den också).


Det har blåst storm här och det har så klart gått hårt fram på skogen. Grenar ligger överallt, soptunnor har farit omkull och i skogen var det faktiskt en hel det träd som vält. Nu har det lugnat sig, men är ännu inte helt över


För er som följt bloggen så kanske ni minns hur jag slitit med barr där vi bodde tidigare. Tallen fäller tre gånger per år och det innebär i teorin att halva året ligger det drivvis med tallbar överallt. Dom går inte att kompostera och jag vet inte heller om dom brinner. Kanske dom skulle torkas och pressas för att köras i fjärrvärmeverket.



Nu kommer ambulanshelikoptern (tror jag). Han har tydligen problem med att landa för han cirklar runt, runt. Mer om det får jag veta om ett par timmar när jag kommer till jobbet. Nu ska jag äta först...

Kommentarer
Postat av: Siv dä

Roligt med alla beskrivande bilder och fina vyer.

Ha det...

Kram!!

2008-10-05 @ 22:53:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0