På tur med Friluftsfrämjandet i Västervik

Turen idag var delad på två delar. Den började på COOP´s parkering där jag fick träffa lite nytt folk från friluftsfrämjandet. Det har tidigare bara varit i kajaksektionen vi varit ute så nu blev det en del nya människor att presentera sig för vilket alltid är trevligt. Vi blev åtta stycken som fördelade oss på två biler och begav oss norröver. Färden gick till bokskogen i Odevi.

Stig som satt ihop turen hade också varit med här och röjt och gett den gamla bokskogen goda möjligheter att växa och fortplanta sig. Det var såklart intressant att höra honom berätta om skogen, men även skötseln av den.

Bokskogen vid Odevi i höstfärger


Vacker backe täckt med boklöv


Hästhage på väg till bilarna

Efter denna rundvandring i skogen begav vi oss västerut och mot Ålhult och urskogen där. Skogen är ett naturreservat och man räknar med att de sista egentliga ingreppen där gjordes för 50 år sedan. Nu hade stormen fällt en god del träd som man sågat för att inte granbarkborren ska få fäste. Trots detta fanns det relativt gott om döda uppestående granar i skogen. Läs gärna om granbarkborren här.

Urskogen vid Ålhult. Natrureservat och en bit av Tjustleden

Skogen var annars en riktig trollskog med mossor, harsyra, gräs och ormbunke. Det var grönt överallt och det var gott om svamp. Både trattkantareller och murkla fann vi under turen. Det var inte så många djur utan de begränsades till spillkråka och hackspett och en massa insekter.

Svamp i vackra färger

Vi fick också möjlighet att i solen i en södersluttning (strax utanför naturreservatet såklart) slå oss ner för att äta lunch. Det gjordes upp en eld och de som hade en korv med fick grilla den. Kaffetår och en del skravling bjöds innan turen fortsatte. Stig var den som hade märkt upp slingan i skogen och hade såklart en del att berätta här med.

Grästuva på en vacker sten tillsammans med myrsyra


Vi åkte klockan 9 och planerade vara tillbaka vid 2. Det var vi och vi säger därmed tack för turen...

Kommentarer
Postat av: Petra

vackra bilder, helt klart! En dag ska jag också börja röra mig mer i skogen. Kram!

2008-10-19 @ 18:42:35
Postat av: Siv

Så flotte bilder! Du er så flink med kameraet.

2008-10-19 @ 19:15:47
Postat av: Marianne

Hej Håkan, det är roligt att kolla in din blogg. Visste inte att du var så duktig att skriva och ta bilder.

Ha en riktigt bra vecka.

Kramar från Faster/Knaster Marianne

2008-10-19 @ 20:42:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0