Hönan eller eller ägget

Det är inte alltid lätt att veta vad som kommer först, eller se skillnad på orsak verkan. I allafall inte om man är politiker och sitter i kommunstyret i Hønefoss.

Här har man nämligen tittat på serveringstillstånden i byn och kommit fram tll att ALLA som säljer rusdrycker ska få tillstånden förlängda fram till klockan tre på natten. Det gäller fredag och lördag, medan de övriga dagarna säkert har andra tider. Det är nog bra att de lokala nöjeseidkarna får möjlighet att sälja, speciellt som man här har hamnat i en okultur där folk sällan kommer ut förrän klockan ett halv två på natten. Det finns ingen krögare som överlever på det.

Det finns dock ett problem med det hela. Norsk spritkultur innebär att man alltför ofta dricker så man blir så full att man inte helt vet vad man gör. Jag uppfattar det som om den genomsnittlige norrmannen (och även kvinnorna) dricker så pass mycket, så pass ofta att de har svårt att stå upp, än mindre minns vad som hänt. Varje helg (i stort sett) kommer det in minst en yngling som druckit sig medvetslös på alkohol och behöver intensvivvård/övervakning. Till detta kommer alla de som gjort sig illa, eller misshandlats.

Problemet (det mest synliga) är att det blir mycket bråk och slagsmål på byn när krogarna stäger. Det blir också en hel del vandalisering til följd av alkohol och gängbildning. Det är detta som nu våra lokala politiker har slagit sina kloka huvuden ihop för att finna lösning på.

Man har då frågat polisen var det är problem och de svarar då att det oftast blir bråk och gruff i körena till matställena, dvs kebab och pizzaresturanger som håller öppet till halv fyra och säkert även dom tjänar goda pengar på hungriga hemvändare. Det blir då långa köer och det är således här det blir en hel del knuffing och därefter slagsmål.

Vad gör man då åt detta? Jo, man drar in gatukökens mattillstånd från klockan två, dvs en timme innan uteställena stänger. Man ger kort och gott gatuköken skulden för att aspackade individer skapar bråk och oro, medan pubar och nattklubbar inte med ett ord nämns i sammanhanget.

Gatuköksägarna förtvivlar och menar att de pengar de tjänar på helgen, de tjänar de på natten. Men å andra sidan jublar krögarna då de anses helt utan både skuld och ansvar i frågan.

Detta trots att envar idiot förstår sambandet mellan alkohol, våld, hot och skadegörelse. Det räcker med att se hur det ser ut de dagar man inte säljer alkohol.

Av en eller annan orsak vill dock våra ansvariga politiker fortsätta blunda för det och i stället lägga skulden på gatuköken och deras ägare. Blir nästa steg att ställa taxi, eftersom det är bråk och slagsmål även i den kön?



Kommentarer
Postat av: Siv dä

Önskar Er en trevlig flyttresa. Lycka till!!

2008-05-28 @ 21:36:37
Postat av: Petra

när internet kommer till västervik hoppas jag att det kommer upp lite bilder på er nya lya!! Kramkram

2008-06-06 @ 13:04:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0