Första maj

Första maj är nog mest sedd som arbetarrörelsens högtidsdag. Den är internationell och firas i stort sett över hela världen. Den firas på initiativ av Andra Internationalen, en socialistisk organisation, bildad i Paris 1809 genom en sammanslutning av olika europeiska socialdemokratiska organisationer.

Grunden till just första maj är Haymarketmassakern 1886 då ett antal strejkande arbetare i Chicago demonstrerade för 8 timmars arbetsdag på torget Haymarket. 200 poliser ingrep och då kastar någon in en bomb. I kaoset som uppstod började demonstranter och poliser att  beskjuta varandra. Massor av poliser, såväl som demonstranter skadades allvarligt.

I efterförloppet greps åtta demonstranter och åtalades. De fälldes och fyra av de dömda hängdes senare. Målet togs dock upp igen senare fann man att det egentligen inte fanns några bevis för att de dömda var skyldiga.

I Sverige var första maj-demonstrationen som störst under 1900-talets början då man främst demonstrerade för den fria rösträtten. Allmän rösträtt för män infördes fullt ut 1909 och för kvinnor 1921. Men först 1945 fick de som levde på fattigvård (socialbidrag) eller som befann sig i konkurstillstånd rösträtt i allmäna val.

Första maj är sedan 1939 en allmän helgdag i Sverige. Det var också fram till 2005 (då Sveriges Nationaldag blev helgdag) den enda allmäna helgdagen som inte hade koppling till kyrkan och religionen.


image355

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0