De norska russen

Så har jag kommit lite längre i min tanke om russfeiring i Norge. Jag förstod inte helt och var tvungen att konsultera Sivan för att helt begripa vissa tekniska detaljer. Det berodde nog bara på en språkförbistring.

 

Russ är en benämning på sistaårselever på gymnasiet. Det börjar i värsta fall redan på hösten den näst sista terminen med diverse olika fester. Men man kan nog säga att själva firandet börjar till första april. En bit in på våren börjar dock förberedelsen av en annan viktig sak, nämligen russbilen. Som du kan se här nedan finns det flera olika modeller och i flera olika prisklasser (som tur är).


De allra flesta och speciellt på landsbygden använder sig av någon modell av van, eller folkvagnsbuss. Den ska vara röd och gärna med vit text på. Den texten brukar bestå av bilägarnas namn och kanske någon tuff slogan eller så. Har du fått sponsorhjälp brukar de också stå på, endera med samma vita handmålade text, eller med dekaler.

 

Vad som mer är ett storstadsfenomen är de stora bussarna. Här är man ofta mellan 6-10 stycken som går ihop om renovering och inköp. Jag måste berätta att de flesta av dessa bussar går från kull till kull och den som har köpt den för årets russfest inte sällan ?säljer? förköpsrätten till nästa års russ (den säljs alltså redan nu, innan den t o m är färdigt) för ett antal hundra tusen kronor. Detta fenomen har tagit helt över styr och några bussar förra året hade en budget på en bra bit över en million, varav ljudanlägget till en av dom kostade många hundra tusen kronor. Det stod på bussens tak och en dag på jobbet hörde vi ett förskräckligt oväsen. Det var den bussen som körde förbi ute på stora vägen. Det lät ganska precis som att vara på en riktigt högljudd konsert.

 

Många av ungdomarna jobbar så gott dom klarar av och hinner, men med budgetar i den storleksordningen så måste såklart både föräldrar och sponsorer hjälpa till. Russfeiringen är i det hela taget en stor ekonomisk påkänning för föräldrarna.


Till russtiden hör traditionen om knutregler. Från att ha varit ett oskyldigt ?bus? med lärare och andra offer. Det kunde vara små saker som att vara med på ett antal fester, att ha ett par udda skor på sig, eller hjälpa en gamling på ett eller annat sätt. Idag är russeknuten mycket mer inriktad på alkohol och sex. T ex att ligga med så många medruss som möjligt, att visa brösten på stan, eller en lärare. Men det finns fortfarande de snälla som att köra tio varv i en rondell med bil, gärna tutande, eller att tälta en natt på samma ställe. För varje knut får du en sak som kvittering att hänga i ett snöre på mössan.

 

Till denna tid hör såklart också alkohol (tyvärr är också både cannabis och amfetamin vanligt hos ungdomar). Vi pratar tyvärr inte bara helgdricka, utan det är fest veckan alla dagar. Inte alla, men det finns dessvärre en del som redan här grundlägger sin framtid. Fyra månaders intensivt festande, samtidigt som det kanske är den tuffaste perioden i skoltiden. Det är under denna period men ska tenta i alla ämnen. Tufft för många.

 

Finns det då något samhällsnyttigt med russtiden. Ja, till russtiden hör ofta en revy som visas för allmänheten. Många gånger samhällskritisk och den lockar såklart en hel del folk (betalande föräldrar). Pengarna som kommer in går ofta till något välgörande ändamål. Hos oss gick 400 000 till sjukhuset under från fjolårets russrevy.


Kommentarer
Postat av: Petra

Kanske inte bussarna, men festandet och sova i rondeller finns även här i sverige. Även om de brukar hålla sig till den sista månaden innan studenten så är det fester hela våren. I nyköping är det togafest tidigvår alla år på något av uteställena. kram

2008-04-01 @ 11:02:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0