Golvlisterna

Är äntligen på plats. Inte bara målade utan även ditspikade och med målade spikskallar. Allt tack vare Sivan som är flink att slutföra. Jag har satt upp hyllorna och nu ska bara färegen torka så ska möblerna tillbaka efter väggarna. Undet tiden  åker vi till trädgården för att köpa blommor. Denna gång till insidan då det gapar tomt i de flesta fönster. Det var en medveten strategi att inte köpa nytt det sista halvåret då vi visste att vi skulle flytta.

Inför storbesöket så måste vi nog köpa lite vin och en flaska konjak. I Norge dricker man nämligen inte wiskey, utan konjak och då på precis samma sätt som vi dricker wiskey. Små glas och inte sällan i stora mängder.

Matlistor är skrivna och vad som sedan sker, det får vi se. Vi kan bara hoppas Västervik kan bjuda våra långväga gäster på bättre väder än vad vi nu har. Det är nämligen rätt så grått och med regnskurar i perioder...


Helgtur på kajak

Helgens tur blev precis så lyckad som vi hade hoppats. Vi var ju lite i valet och kvalet i fredags då vi anmälde oss. Det blev inte bättre när vi sedan tittade på kvällsvädret. Alla kanaler hade grått väder med en god del regn, framför allt på söndagen (idag). Vi hade dock bestämt oss och tänkte att det kunde vara kul att se vad det finns för folk i friluftsfrämjandet i Västervik. Dessutom lovade jag Sivan att vi skulle vända och bege oss hemåt för egen maskin om det blev alltför dåligt väder.

Sivans kjeckas ;-)

Kajaksektionens ledare bor bara ett kvarter från oss och jag hade bett dom att få "hänga på" när dom åkte. Vi skulle ner till Västrum och Skaftet, ett par mil söder om Västervik. Väl där visade det sig att det låg en liten havsvik som vi kunde sticka iväg ifrån. Vi var till slut 11 kajaker (personer också) som satte kursen österut och mot horisonten, som vi för övrigt inte såg då. Det var gott om öar och redan efter två timmars paddling stoppade vi för lite fika och då visste både Sivan och jag att vi aldrig skulle kunna hitta tillbaka själva. Vi hade nämligen redan då kryssat genom kanske 20-25 öar av olika storlek och vi var helt vilsna, undantaget att jag fortfarande visste att vi gick österut och i perioder söderut.

Vår expeditionsledare var duktig och stoppade i perioder. Ibland bara för att vila och ta ut kurs till nästa mål. Andra gånger för att gå iland och få sträcka på benen och kanske få något litet i sig. Vid något tillfälle var det till och med en av tjejerna som vågade sig på att bada, trots att det var så kallt så det isade i fötterna.

Vädret då? Jo det höll sig och var vackert i stort sett hela tiden undantaget någon eller några korta molnepisoder. Det var varmt och gott, även om det inte var hett. På himlen var det grått och till och med riktigt svart bitvis men vi höll oss hela tiden precis utom räckhåll för regnet. Temperaturen höll sig dock säkerligen på rätt sida de 20 hela tiden.


Middag på en ö i ytterskärgården

Vid femtiden var vi så framme där vi skulle övernatta. Sivan var snabb med tältet och jag satte igång köket. Kvällsmat blev saltabiten, potatismos och grönsaker. Till det serverades det öl (vin fick vi efteråt). De allra flesta hade ett eller annat som det bjöds på så det blev vin och kex, ost, chips, snaps, Jeagermeister och godis. Efter maten gick vi en gemensam tur runt ön för att få röra lite på benen. När det var gjort så tog Sivan och jag  och gjorde vår kvällstoalett i havet (det innebär att vi tvättaade oss) och solnedgången innan vi åter satte oss vid klipporna för ytterligare en stunds skravling innan vi kröp ner i våra respektive sängar.

Några badande, i bakgrunden, efter kvällspromenaden


Kajkerna vilar för natten


Vy uppifrån ett utkiksberg, En stor tall nere vid vattnet

Som vanligt sov jag dåligt när jag har liggunderlag under mig. Men när det började röra sig utanför kändes det ändå okej att stå upp. Då hade jag fått några timmars sömn framåt morgonen och kände mig i relativt bra form. Det blev gemensam frukost, bestående av smörgås, bredbar Grevéost (kan rekommenderas), varma koppens äpplesoppa och kaffe, innan vi återigen packade våra kajaker för att bege oss norrut igen. Turen hemåt skulle gå en annan väg och vi skulle stanna för att besöka ett utkiksberg där man kunde se båken i Västevik, kärnkraftverket i Oskarshamn, Blå Jungfrun och Ölands horisont. Det var inte den vackraste utsikten jag sett, men lite häftigt var det ändå.

Söndagens regn som gick från dugg till riktig störtskur

Sedan fortsatte färden. Ungefär som igår undantaget att idag var det grått på himlen. Någon gång bröt solen igenom, men i stort sett var det grått hela förmiddagen. På eftermiddagen har det regnat rejält två gånger. Nu gjorde inte det något då alla hade regnjackor med sig. Det var några som inte brydde sig om att ta fram dessa då regnet var varmt och man torkade upp relativt fort. Till sena eftermiddagen när vi skulle äta middag var det dock återigen strålande solsken.

Sista passagen innan söndagens middag

Uppsummerat om skärgården blir att den var otroligt fin. Speciellt när man kommer ut i de yttre stråken. Längst in mot fastlandet är det lite som att paddla i en insjö med få överaskningar och få små skärgårdsöar. När man sedan kommer längre ut är det massor av koppar och skär. Massor av flata berg som man kan sola och bada ifrån. Vattenkvaliteten då?
Ja den är inte mycket att skryta med. I alla fall inte i de inre delarna av Östersjön. När man däremot kommer ut blir vattnet klarare, tången friskare, lukten godare och det finns till och med maneter (små då vattnet fortfarande är rätt kallt).
Det allra finaste med skärgården här är dock att det var så stilla. Väldigt lite båtar och det som finns tar hänsyn till de paddlare de stöter på. Det glädjer mig.

Vy övar småöar under vår kvällspromenad


Vi fick i tillägg massor av tips på parkeringar och ställen man lätt kan paddla till. Dessutom fick vi träffa ett antal trevliga Västervikare. Det var kul bara det.

Så nu gläder vi oss redan till nästa tur vi får komma iväg på...Fredag och kväll

Idag har det regnat rejält på eftermiddagen. Det var skönt eftersom vår gräsmatta är helt brun. Det är lite skönt här i området. Det verkar som man lever med ett naturligt förhållande till sina gräsmattor. Dom är bruna både här och där och det är ytterst få som vattnar. Man väntar i stället stilla på regn och då blir det ju grönt igen.

Ökentorka på framsidan

Regnet omöjliggjorde för Sivan att måla utomhus. Hon hade köpt färg och sett fram emot att få måla boden gul och fin, men efter dryga halva så kom störtskuren och hon fick avbryta. Nu är hon varken slö eller lat så hon gick in och efter en stund började hon måla lite lister som vi hade liggande. Därefter tog hon elementet i vardagsrummet som nu blev vitt och fint.

Halvmålat uthus


Flotta persiennsnören, med vitt element och snygga golvlister

Själv ägnade jag eftermiddagen åt att byta snören i alla persienner. Det tog sin tid, även om det gick otroligt smidigt och enkelt. Nu är det återigen vita snören mot vita fönster, i stället för bruna och svarta. Sen var det ett plus till. Persiennerna går numera att dra ända upp. På båda sidorna dessutom...

Byte av snören på sovrummet

Sivan har nu tagit bilen för att åka och handla och jag ska börja packa till morgondagen. Det är en diger lista på saker som ska med och så får Sivan dubbelkolla så inget är glömt. Vi brukar nämligen alltid glömma något viktigt såsom maten. Är det inte maten så är det brännaren att koka på och har vi fått med den så är vi oftast utan tändstickor. Fast det är klart.... vi har varit ute massor av gånger och faktiskt kommit ihåg alllting. Vi har heller varken glömt bort , eller slarvat bort varandra! Nog så bra bara det.

Till er som läser önskar vi en riktigt fin helg

HerrErikkson & Sivan

En tur på vespan

Ikväll är det vått ute vilket innebär att det inte blir någon vespatur. Sedan jag fick min hjälm av Sivan har vi varit ute varje dag och kväll på en tur. Turerna går lite överallt i kommunen. Vi har även brukat den för att åka ner på stan och göra diverse ärenden. Det är helt toppen då den är miljövänlig, billig i drift, smidig att ta sig fram med och dessutom gratis att parkera. Vi smyger helt enkelt in den i anslutning till ett cykelställ och så lär det vara ok att parkera.

När vi varit på längre turer så går det precis lika bra att åka vespa som bil. I och för sig så bråkar den ganska rejält i farter upp mot 100, men hållar man sig på 70-80 är det ett strålande fortsakffningsmedel. Så till er som inte provat ännu kan jag bara varmt rekommendera en sådan, eller det lättare alternativet för den som inte har körkort, 50cc scooter som man får köra på vanligt körkort.


Arbetsdag

Idag har vi bara varit en kort tur till sjön på förmiddagen. Vi har lite att göra både Sivan och jag så efter luch ska vi nu sätta fart. Jag ska byta snören i persiennerna här hemma och Sivan ska måla boden gul och fin. Hon har ju tvättat den så den ser jättefin ut nu.Vi väntar vänner från Norge i nästa vecka och lite ordning vore det kul att ha. Vi har inte packat upp allt än så det ska vi försöka göra. Problemet är bara tiden. Vi sticker ut med friluftsfrämjandet på helgtur i morgon och är inte hemma förfän söndag kväll. Det ser jag fram emot. Så det innebär att det är kvällen där och mlite på måndagen vi har innan det står främmnande för dörren. Kul och då tar vi riktig semester ett par dagar. Det blir bara att fara omkring och upptäcka, äta gott och ta en öl, eller ett glas vin till kvällen...Riktig semester med andra ord...

Hörs!

Ut på tur, aldrig sur

Så tog vi då båten ut till Idö. En liten ö som lotsen tidigare befann sig på och som ligger strax söder om Västervik och i yttre skärgården. Vädret var härligt, även om Sivan tyckte det blåste lite svalt på vägen ut. Resan tog 50 minuter och slingrade sig mellan små kobbar och trånga sund. Båten stannade vid Horn då det var ett par resande som skulle på, men annars var det raka vägen. Den har semaforstopp vid bl a Gränsö slott och Lysingsbadet. Det innebär att du fäller upp en skylt om du vill att färjan stoppar. Annars far den bara förbi.

Idö var en rätt stor ö och det fanns två restauranger/serveringar där. Vi hade vår lunch med oss bestående av pastasallad med stekt skinka, kycklig, babyspenat och pinjenötter. Den intog vi i solen på en klippa med bara det öppna havet framför oss. En otroligt vacker syn då det var overkligt blått och fint i solen. Vi hann nog få ett par timmars sol på oss innan det drog ihop sig och blev grått på himmlen. Eftermiddagsbrisen gjorde i sin tur att det blev allt svalare och vi packade ihop med tanke att ta nästa båt tillbaka till stan. Medan vi väntade tog jag en kopp kaffe och Sivan en öl.

Så kom båten vi väntat på. Då visade det sig att dom rört ihop tiderna lite grann. Det var högsäsongstidtabell ut och in var det långsäsong. Så båten som kom skulle först norrut för att hämta på en ö som heter Hasselö. Så eftersom vi var färdiga på Idö betalade vi en hundring och tog båten norrut.Det blev ytterligare en timmes båtfärd innan vi vände kosan hemåt. Det kom en regnskur och då gick vi in och satte oss. Sivan blev trött och somnade fint. Själv blundade jag och slappade i tio minuter.

Klockan fem var vi tillbaka i stan och kastade oss på cyklarna för att komma iväg hem. Vi skulle iväg och titta på trädgårdsmöbler. Beslut fattas i morgon. Kanske det blir någon bild också. Föresten så har tydligen våra finska vänner kommit avgårde. De mor och barn befinner sig hemma. tryggt i Finland och vi skänker dom en tanke och hoppas allt gått bra.

Solen skiner här igen och vi har avslutat kvällsmaten för en stund sedan. Det blev grillat (som vanligt) med ett glas vin till (som vanligt) och nu håller sambon min på att skurar sista väggen på boden. Hon hoppas på målning i morgon. Helgen närmar sig nämligen med stormsteg och då planerar vi en tur med friluftsfrämjandet med kajak. I okända vatten, men nya människor och med tält, god mat, övernattning osv. Det gläjder jag mig till..

Vi hörs!
HerrEriksson


På väg ut från Västervik. Det vackra turistkontoret i bakgrunden till höger


Segelbåtar på väg in till stan. Många tyska turister.


Typisk skärgård med massor av småöar och sund


Idö lotsstation med restaurangen på klippan till vänster


Kalsongpelle tuffar sig i iskallt vatten


Badgutt og jente i sol


Sivan på tur runt Idö

BåtenVädret verkar bli hyfsat. Lite mindre blåst och växlande molnighet. Kanske uppklarnande. Vi packar matpacke och drar med båt åt på Idö. Rapport kommer till kvällen..

Ciao


Sommar igen

Idag skiner solen. Vespan står på gården och ryggsäcken är packade med bullar och brus. Vi sticker till stranden...

See yah!!!


Tisdag

Idag har jag nästan sökt ett jobb. Men bara nästan. Det var ett jobb som jag pratat med sjukvården om tidigare, men som av olika anledningar inte blev något av med. Mest för att jag inte fann något hus här i Västervik men också för att jag inte hade lust att släppa mitt jobb i Norge. Vi får se vad som händer, men framåt sena hösten borde jag väl ha något på gång. I alla fall senast till årsskiftet.

Dagen idag har annars bestått av grovslit och hårt arbete. I alla fall den förstsa delen av dagen. Vi åkte till bensinstationen och hyrde en kärra för tre timmar och så begav vi oss hem för att köra barrträd, ris och byggmatrial som blev över vid diverse renoveringar och rivningar (boden och räcket på altanen). Det blev en hel del det. Det blev fyra eller fem kärror med ris och träd. Jag tror fem och så avslutades det med en kärra byggvirke och annat smått.

Hemma igen var vi klockan halv två och då tog vi bara lite kräm och mjölk eftersom vi hade planerat att åka ner till centrum och köpa oss en våffla med polkaglass i (Sivans stora favorit). Besvikna tvingades vi välja annat då den var slut. Men inte hängde vi med läppen för det. Inte heller för att det till stor del blåste kuling under vår dag.

Vi tänkte idag igen vara turister i hemstaden som så många andra är här. Det börjar verkligen bli mycket turister nu och vid ett besök på Lysingsbadet senare idag så visade det sig att det var bra många gäster på campingen. Vi gick bara en kort tur där innan vi for hem för att äta kvällsmat.

Innan dess hade vi varit ute för att upptäcka lite stort som smått. Det var en del butiker och så var vi så klart tvugna att gå ett varv på stan och kika. Därefter for vi ut mot Gränsö, men innan vi kom så långt stoppade vi vid Kulbacken för en kort rundvandring. ett perfekt fika och picknickställe med härligt utsikt över hamnen och staden.

Efter Kulbacken blev det Gränsö slott och slottscafé. Vi fikade inte utan vara bara ute på vespatur. Däremot gick vi en kort tur i området innan vi for vidare mot Sandvika, Västerviksbornas egen favoritstrand. Det blåste kalla vindar så vi vända åter hemåt, men åkte först till ett bad på östsidan (Bonnbacken) där vi kunde sitta en stund i solen och värma oss medan vi tittade på sjöfåglarna som simmade i vattnet med sina ungar.

Någon bit när vi körde blåste det som om vi körde gott över 130 km/h, men det var aldrig mer än 80. Kallt och jäkligt så fort solen försvann så strax efter fem gav vi upp turistandet. Nu har det de sista två timmarna lugnat sig lite med vind och Sivan som alltid håller på med något har nu tvättat svamp på hela staketet och en god bit av altanen. Själv går jag på halvfart. Jag har krattat lite och går och småplockar.

I morgon kommer Anticimex och det ska blir spännande. Mer om det då!

Ha det och god kväll!


Så mycket kändes det som om vi körde idag!


Så fint blev det. Häck kommer inköpas snart.


Sivan dansar runt stången på Kulbacken. Små grodorna, eller??


Flatberget väl lämpar för picnic, med utsikt över staden


Snabbvisit på slottscafét. Badet i bakgrunden.


Gränsö slott med caféet i förgrunden. Torra gräsmattor

Kvällskvitter för gamla

I dag har vi återigen gjort staden. De thar handlats färg och penslar, en klappstol och ett par av den gamla sortens solstolar. Vi har varit på Mio och tittat på soffa å fåtölj och hos matrialmännen och kikat på trädgårdsmöbler. Sen blev det ÖB och en tur på systembolaget. Därefter Arbetsförmedlingen och lite annat smått och gott innan vi var så hungriga att vi var tvugna att ta oss varsin hamburgare.

Egentligen ville jag åka för att titta lite mer på en bil vi såg, men det räckte inte tiden till. I stället åkte vi hem och skruvade lister och satte upp den nya postlådan vi köpt på Karlssons. Den gamla höll knappt ihop, även fast jag försökt skruva den så gott det gick.

Listerna hamnade på plats och nu håller min sambo och kärlekskamrat på och möblerar. Vi är inte helt på det klara med hur det ska se ut, men i morgon vet vi lite mer. Jag räknar nämligen med att sova på saken och då jag vaknar så har det säkert fallit på plats.

Så till rubriken. Vädret var inget vidare idag men eftersom jag FICK en så fin mchjälm av Sivan så var vi nästan tvugna att åka ut en tur. Hon skjutsade mig och det gick hur bra som helst. Man skulle kunna tro att hon inte gjort annat än haft mig därbakpå. Nu vet vi att hon kan köra mig ner i hamnen för att sedan skjutsa mig hem efter en öl, eller ett par. Fast det är klart.... jag tror nog jag måste ordna mig ett eget mc-körkort då jag tror det skulle bli kostsamt att bli ertappad med en övningskörning utan tillstånd, eller ännu värre, själv. Jag ska kolla vad det kan kosta.

Hur som helst så visste vi att det var allsång i stadsparken i kväll. Det är det lite då och då (måndagar). Ett trevligt arrangemang, även om det inte är för vår åldersgrupp direkt. Där satt gamlingarna (de flesta) på parkbänk och sjöng de gamla klassikerna. För vår del räckte det med en och en halv sång, men vi har i alla fall varit där. Något sådant tror jag aldrig Sivan varit på tidigare, i alla fall inte då det varit gratis.


KvällskvitterSivan skjutsar runt mig i stan

God natt...

Måndag och semester!

Semester, ett ord som jag sällan genom åren använt för min egen del. De allra flesta år har jag jobbat som vanligt och kanske tagit ut en vecka ledigt. I år har jag dock semester. Inte bara en vecka utan fyra, ja nästan fem. Det norska semestersystemet är en märklig greja. Inte alls som i Sverige, Tyskland och Danmark där antalet semesterdagar står i propotion till antalet arbetsdagar. Nej, i stället räknas veckor. En semestervecka är lika med 6 arbetsdagar och har man inte 6 arbetsdagar har jag ändå en semestervecka. Förstod du? Nej, inte jag heller.

Det går i alla fall ut på att du oavsett du jobbar eller inte blir av med en semstervecka. Om jag sedan just den veckan har fem, sju eller bara en arbetsdag spelar ingen roll. En vecka dras från semesterkontot. Det innebär att alla planerar och försöker få sina veckor där dom har som mest arbetstid såklart. Chefen i sin tur vill ju lägga arbetstagarens sommarsemester där dom jobbar så lite som möjligt och helst så så i mitt fall skulle den i så fall ligga under mina tre veckors långledighet. En annan sak är att du i princip alltid får börja din semester måndag efter arbetad långhelg.

Det här får såklart märkliga konsekvenser för sjukhusen. Sommaren delas upp på två perioder då ALLA ska ha semester på en och samma gång och då tar man såklart ut fyra veckor. Det ska tilläggas att det inte alls är självklart att varken begära eller att få semester undantaget sommar och en vecka på vinterna då också ALLA har en vecka. I utgångspunkten bestämmer chefen helt och håller när du ska få semester och tillmötesgående är inte alltid vanligt förekommande.

Om nu alla har semester samtidigt under åtta veckor så innebär det såklart att man måste ha massor av vikarier och eftersom dessa inte finns att få då det är semester måste de hämtas från annat ställe. Då oftast Danmark eller Sverige. Det är sjuksköterskor som vill ha ett par tusenlappar extra och som åker från sin familj för att jobba en vecka eller två. Kanske just de veckorna de hade behövt vara lediga för att ladda batterierna, eller för at finna tillbka till glädjen, eller sin familj.

Ledningen och cheferna på sjukhusen ser ingen fördel med att sprida semesterna. De anser att det som är ont ska göras så fort som möjligt och fattar inte konsekvensen av att om alla får ta semester när dom vill under året kommer dom allra flesta ha betydligt mindre att ta ut på sommaren.

Nej, jag säger som en kollega till mig. "Det är hål i huvet!"

Annars skiner solen som vanligt ute. Den gör det här i Västervik. I alla fall fram till klockan 10-11. Nu ska jag vara lagbrytare och låna en sak av Sivan. Jag har tänkt åka till Ica och köpa tidning och gott frukostbröd att bjuda henne på när hon vaknar.


 
Provar Sivans "lilla" hjälm


Vi hörs!

Så fick vi kalhygge på tomten

Idag har vi målat. Vardagsrummet är i stort sett färdigt, undantaget lister i golv och tak. De ska vitmålas och kommer läggas på i morgon om det finns tid för det. Bilder kommer när det blivit klart. I kväll har vi just avslutat och satt oss ner efter att ha kört in möblerna från hallen till vardagsrummet.

Dagen har för övrigt flygit iväg. VI hittade en trädgårdshandel som hade ett makalöst utbud. Så det blev stora plånboken och en hel del både mer men även annat än tänkt. Hur som helst så var både Sivan och jag nöjda när vi åkte därifrån. Vi har bestämt att hålla trädgården i blått, vitt och rött för att inte rota ihop alltför många färget. Vi får se hur länge vi lyckas,


Diverse nyinköpta blommor

Efter lunch tog Sivan sågen och begav sig upp i den vildvuxna skogen som växte upp mot vägen. Jag hade ju glesat ut tidigare, men vi hade bestämt att vi skulle ta det sista och kapa helt. Så sagt och gjort, tallar, enar cypresser och annat sågades ner i höjd med marken. Vi inser att vi aldrig kommer kunna gräva upp dessa stubbar så de får stå mellan framtida blommor tills de ruttnar.

Vi hade tänkt plantera Tuija där, men nu är jag lite inne på att sätta ett plank på 175 cm mot vägen. Dels för att förhindra insyn, men också för att ta bort lite av ljuden från bilar och motorcyklar som ibland kör ganska friskt. Vi ska fundera på saken. Det verkar lite jobbigt att söka bygglov i början på sommaren. Jag har en känsla av att jag då inte kan njuta planket förrän nästa sommar. Så kanske en snabbväxande häck är bättre? Hur som helst så blev det väldigt ljust och fint när buskarna/träden försvann.


Från gatan i mars, massor av förvuxna barrträd och buskarSivan har gjort ett fantastiskt jobb med sågenSen fortsatte hon med krattan och sopborste.

Bifogar ett par bilder då och nu...

Sommartorpet fast hos oss

Den lilla renoveringen fortsätter här hemma. Turen har denna vecka kommit till vardagsrummet, eller stua som det heter på norsk. Från obestämd beige, sand till äggvit och med en fondvägg i latte. Det såg till en början inte ut att vara så stor skillnad, men nu börjar det komma sig. Det ska målas ett varv till innan det är färdigt och sen får vi se. Jag tror dock det blir bra.


Vardagsrummet

Ett litet (kanske stort) bakslag uppdagades dock. När vi tog bort listen så fann vi fukt. Troligen från grannens badrum. Vi ska kontakta mäklaren på måndag och hävda dolda fel så får vi se vad som händer. Anticimex har gått igenom huset utan att upptäcka detta och vi hoppas att grannens försäkring täcker skadan om det nu är något (det verkar vara det). Vi återkommer när vi vet mer.

Dagen idag har annars börjat fint. 11 grader varmt och sol från knallblå himmel. Jag vaknade extremt tidigt (efter att ha sovit gott i en massa nätter var det nog färdigtsovit nu) och har redan ätit frukost och läst tidningarna. Det är söndag idag och jag vet inte helt vad vi ska göra. Jag håller på och exprimenterar med bakmaskinen, men får inte helt till det. Bröden blir tunga och på gränsen till halvfärdiga. Det smakar ätligt, men inte mer än så. Jag ska finna ut nya grepp idag.

Gårdagen blev en tur på byn som rikiga turister. Vi kikade på båtar, på slottsruinen och så var vi till trädgården (som inte var öppen utan ska återbesökas idag). Vi gick också runt på stan för att fånga lite atmosfär med kamera, men det visade sig att jag glömt kamerakortet i datorn. Som tur var hade Sivan sin med sig så jag fick låna kort där.


En vanlig tvärgata


Nyrenoverad segelbåt från Gamleby på besök

Vädret var typiskt midsommarväder. Sol och värme, men med skurar där emellan. Det blåste hela dagen och blev till och med värre framåt kvällen. Då vinden var nordvästlig var det inte skönt nere vid havet. Det blev både svalt och lite fuktigt, men vid hamnen var det ok där vi stoppade för en mjukglass och kaffe (det har nästan blivit en daglig greja att göra).


Vid båthamnen med turistkontoret i bakgrunden


Hamnen med restauranger och turistströk

Vi hörs!

MidsommardagsmorgonFrukost klockan åtta på terassen, ensam med kaffe och ett par nybakade smörgåsar. Två katter som sitter och tittar på och hoppas att det ska falla ner en liten bit Lönnebergaskinka, eller ännu bättre, att jag ska ge dom. Deras förväntningar infrias inte idag heller! Det är tyst ute. Ungefär som om jag är den enda människan som är vaken i hela Västervik.

Kanske är det så. Det är inga bilar som kör, inget bråk från granntomterna, tvärs över gatan. De som igår sjöng för full hals är idag trötta och tysta. Inte kunde väl någon tro att skönsång mitt i natten kunde ta så på krafterna.

Idag blåser det något förfärligt ute. Dum sättning föresten. Säger man så? Jag menar att förtydliga att det just är ute det blåser? Har det blåst inne hos dig idag? Kanske en eller annan på grund av gårdagen får så att det blåser om öronen. Nåväl, här blåser det bara ute eftersom Sivan är snäll och blid efter att ha fått lååååång sovmorgon.

Hon sitter nu ute och äter frukost. Hon också med två katter som med stora ögon sitter och väntar. Väntar på att något ska falla ner, eller att kanske hon ska mata dom. DET.... kan dock mycket väl ske.

Solen är framme i perioder och det är redan varmt och skönt. Dagen idag vet vi ännu inte vad vi ska göra med. Kanske vi ska åka till Gamleby och kika. Kanske köpa en hjälm för att sedan kunna farta omkring båda två på Sivans vespa. Vi sa igår att vi skulle börja måla vardagsrummet idag, men eftersom vi lever som två fria själar är det ytterst sällan vi måste ett eller annat. Vi får helt enkelt se vad vi gör. Kanske hörs vi till kvällen.


Ciao

Midsommarafton

Idag firar vi svensk midsommar för första gången på många år. Eller vi är i alla fall närvarande. Sivan har inte varit här förr och faschineras över hur tomt det var på stan på eftermiddagen. Hon förundrades också¨över hur fullt det var i butikerna igår och likaså på systembolaget. Hon sa att många hade något desperat över sig, vilket säkert stämmer. I alla fall med den bild jag har svenskar till midsommar, eller för den delen, vilken storhelg som helst.

Idag har vi annars tagit det lugnt. Vi sov tills vi vaknade (lite speciellt va?) och så åt vi frukost innan vi for ner för att göra staden. Det blev inköp av massor av blommor, gardiner och lite annat. Jag fann en kiosk som sålde kulglass och som i tillägg hade smaken polka. Det är Sivans favorit och det finns nog inte i Norge. Hon har längtat efter den i snart två år och så fann jag den i Kalmar sist vi var där. Då var hon så mätt efter besöket på thairestaurangen där man får äta så mycket man vill.

När jag började äta och hon förstod vad det var så¨blev hon så sugen att hon delade min glass med mig. Det var samma sak idag. Hon var så mätt så hon inteville ha, men med struten i min hand såg hon ut som en tiggande hundvalp och folk som satt på gågatan kunde inte låta bli att skratta åt henne. Nåväl, jag är snäll och tycker om henne så hon fick dela även denna gång.

Efter besöket på stan så åkte vi hem för att plantera allt inköpt och medan Sivan gjorde det så klippte jag gräs och lagade lunch. Solen har i stort sett varit framme idag och det har varit varmt och skönt. Därför packade vi väskan och begav oss ut till sjön efter maten. Vi låg och slappade en stund och det var nästan så vi somnade i solskenet. Det ska dock erkännas att det har regnat lite grann också.

Nu är nu och vi har just ätit kvällsmat. Grannarna har fest och hos dom ena är det lite fylla med stök och höga röster. Hos dom andra slåss man om vem som sjunger barnvisor högst och bäst. Det är allt från ekorrn satt i granen till ringdansen och julsånger. Även här går rösterna över styr vilket vittnar om att man smakar på något starkt. Hos de andra grannarna runt omkring är det förhållandevis tyst. Många är borta och vi såg på parkeringsplatserna i hamnen att många valt att ta båten ut till stuga eller någon skärgårdsö.

Jag ska nu gå och tita på nyheterna.

Ha det!


Hemma till midsommar

Så har vi åter kommit hem. Efter en arbetsvecka i Norge så är det otroligt skönt att komma hem igen. Varken Sivan eller jag tyckte det var kul att åka förra fredagen, men hade inte så mycket val. Vi packade bilen och tog katta med oss för en norgestur på en vecka.

Allt har gått bra och på något sätt har klockan vridits tillbaka. Åter i hybel (liten lägenhet med bara det allra nödvändigaste) och med lätt packning och matlådor så vi klarar en vecka (som turen varade denna gång). Sen jobbar vi, sover äter och försöker passa på och socialisera oss genom att hälsa på någon av vännerna någon kväll. Gärna då genom en kopp kaffe (fika), eller en bit mat.

Desmo stackaren lider lite av detta resande. Han gillar kort och gott inte att åka och han gillar inte heller att komma bort där han inte får vara ute. Vi vågar inte släppa loss honom av rädsla att han  försvinner (han är en äventyrlig en som sticker iväg dit näsan pekar nämligen). Han är dessutom väldigt käck och här hemma flockas kvarterets alla kattfliclor runt honom och söker hans gunst.

Nu har vi packat upp lite och ätit kvällsmat och nu återstår bara nyheterna innan det blir sängen för mig. Jag har jobbat natten som var, vilket innebär att jag varit på farten sedan klockan halv ett i går.

I morgon vet vi inte vad vi ska hitta på utan det får bli väderavhängigt. Er andra önskar vi en riktigt fin midsommar!


Norge

Befinner mig på jobb och har darfor tagit fritt från bloggen ett par dagar. Kommer åter på fredag, midsommarafton tanker jag.


Till dess, ha det gott

Herr Eriksson

Blott fyra mil bort och ingen telefon

Fick en rad från syster som lurade på varför vi inte hörde av oss när vi var så nära. Det gjorde vi. Jag har hört av mig flera gånger i det sista och den näst sista gången var natten den 29/5 då jag sände ett sms med ett stort GRATTIS vid femtiden på morgonen.

Hur som helst så har mina telefonsamtal och sms resulterat i något annat än tystnad och då tänker man att detta måste kollas upp. Sen är det ju som vanligt en massa annat som görs och så glöms det bort till nästa gång. Då sänder man ett nyss sms och så blir det samma sak igen. En evig rundgång med andra ord.

Denna gång var det dock annorlunda. Jag fick faktiskt svar på messet. På väg hem från Kalmar blinkar det till och jag slår upp för att läsa svaret på meddelandet som jag sände klockan 9 på morgonen. Nu var klockan sen eftermiddag, nästan kväll och i svarsmeddelandet stod det...

JAG KÄNNER INTE DIG SÅ SLUTA SÄNDA TILL DETTA NUMMER!

Just så! Med arga bokstäver dessutom. Så jag brydde mig inte ens om att be om ursäkt.  Kanske om jag blir riktigt full någon gång att jag till och med sänder ett puss och kramsms, bara för att retas lite.

Nåväl, jag ger inte upp. En annan gång hör jag av mig igen och nästa gång då har vi lite mer tid och då hoppas vi på en kopp kaffe med en öländsk bulle till. Föresten, tror ni jag har kollat numret nu? Såklart inte. Jag gör det SEDAN!

Annars har vi haft svalare idag. En tur till stranden och lite småfix här hemma är allt som blvit gjort. Det är klart... vi grillade i kväll igen (har nog grillat varje kväll sedan Sivan kom åter).

Dagens bild blir på Desmo och hans nya dambekant (en av dom) och ny en på kungen själv.

En dag med blandat väder

Idag var den första dagen vi just inte varit ute alls. I alla fall inte mer än att vi varit ner på stan och handlat en massa bra att ha saker som färg, tapeter, och ALLA tillbehör. Efter det så förstår alla vad som skulle ske. Det blev tapetsering av köket idag.

Lite rostig i både färdighet och kunskap och med hjälp av en norska som bara sett tapeter på bild så tog det sin tid. Men det blev rätt så bra till slut. Det blev en billig och enkel tapet i väntan på att väggen mellan kök och vardagsrum ska öppnas upp/rivas ner. Det blir när det absolut nödvändigaste är gjort med resten av huset, dvs om något år eller så.

Väderet har varit bra. Det har kommit regn tre gånger och däremellan har solen skinit och det var varit helt ok. Blommor och buskar hoppade och sjöng av glädje över vätan. Vi fick lunch ute med svenska jordgubbar till efterrätt.

Nu är det dags för sängen för i morgon väntar listerna i köket och vardagsrummet på en uppryckning...


Tillbaka

Så var internet igång igen. Det kopplades i och för sig på igår kväll, men då vädret fortfarande varit bra och det finns massor annat att göra så har bloggen prioriterats ner.

Veckan som gått var både varit hektisk och kul. Den första delen blev just inget sova utan bara köra och packa ner för att ett dygn efteråt packa upp igen. Vi gjorde två turer till Sverige på dryga två dygn med tillhörande lastning och urlastning av bilen på samma tid.

Väl i Sverige så fick vi ett dygn i sommarvärme innan Sivan satte sig på bussen för att åter åka till Norge. Det var städning och arbete som gällde i två dagar. Undet tiden hon var där passade jag på att sätta upp möbler och gardiner. Göra i ordning köket efter den ordning jag tycker om och så gick jag lös på träd, buskar ochn rabatter. Det var sommarens första riktiga dagar och toppen att vara ute för att klockan 4 på eftermiddagen förflytta sig in och fortsätta där.

Onsdag kom Sivan tillbaka och då blev det lite nöjen istället för bara arbete. Dagarna har vi tillbringat vid havet. Badat och solat och när eftermiddagen kommit har vi åkte hemåt för att börja jobba. Vi har även hunnit med en dags paddling i Gamlebyviken. Ja, det har varit en härlig vecka.

Nu är det spacklat mest överallt på nedervåningen och det närmsta som sker är tapetsering och målning. Golven får vänta ytterligare en tid. I går skulle vi åka till Kalmar för att handla på IKEA, men det slutade såklart på Öland för en glass och en kopp kaffe i Borgholm. Sivan som aldrig varit där gjorde stora ögon av både det ena och det andra, men det som gjorde mest intryck var nog vallmon vid Ekerum.

På hemvägen så var vi såklart tvugna att äta lite thaimat och ta turen förbi Kalmar slott. Fina bilden och att Kalmar var varmast i landet igår gjorde oss ingenting.

Idag har det varit storm, men en cykeltur hann vi med på eftermiddagen. Det blev en tur i skogen för att avsluta den med en öl och Sivans nybakta bullar på en filt nere vid en havsvik. Ja, vi har fortfarande inte vant oss vid sjön. Nästan varje eftermiddag har vi tagit våra cyklar och åkte ner till hamnen för att ta en kopp kaffe och en mjukglass, dock inte idag då det stormade så. Vi hinner gott göra de en annan kväll.

Har problem med att få upp bilder så de kommer senare

UPDATE

RSS 2.0