Sen kvällsmat

Tisdag och jag har varit här i Norge en vecka.

Arbetet utomhus har från och med annandag påsk verkligen skjutit fart. Vi har kantklippt gräs överallt runt receptionsbyggnaden. Vi har klippt gräsmattor både utanför här, men även nere på campingen och de ställen där traktorn inte kommer åt. Jag har rafsat löv, grenar och kottar och så plockat skräp såklart. I huvudsak flaskor och burkar som legat gömt i högt gräs och som nu kommer fram. Jag förundras att om någon blir bjuden på en Dajm uppe i kiosken, finner jag pappret slängt bakom hörnet. Överhuvudtaget finns det mycket att tänka om hur vi hanterar sopor. Det tror jag behåller på insidan av mitt eget huvud intill vidare

Siv har städat inne. Burit ut kartonger med allt möjligt till till kiosken. Likaså möbler, tv-apparater, kaffemaskiner och gamla datorer. Allt sådant som stått och samlat sig på övervåningen då den bara använts som kontor. Nu om vi ska bo där måste vi få lite ordning. För om vi ska driva hela campingen på två pers gäller överhuvudtaget att ha ordning och att jobba efter system så att allt hinns med och inget glöms bort.

Dagarna går fort och vid halv tio är vi ute och igång. Det är kalla nätter så innan dess är det inget skönt ute. Det blir gärna lunch alldeles för sent och därför blir även middagen förskjuten. Ofta blir klockan både åtta och nio innan det är dags. Då blir det gärna ett glas rött vin som vanligt. Speciellt om vi som i förrgår får igång grillen.

Idag fortsätter vi som tidigare. Vi har kärra i morgon då vi ska hämta en ny soffa som Sivs systerdotter snäll som hon är,  skänker oss. Då passar vi också på att köra löv och grenar som ska till kompost. Mer bilder kommer då det blir lite grönare ute.

Klockan är halv tio, dags att börja jobba!


Campingbestyrare

Så har vi gjort våra tre första dagar med öppen kiosk/reception på Slövika camping. Vi har kombinerat jobbet här med sjuksköterskeriet på sjukhuset. Jag började med två nätter, medan Siv var drivande på Slövika. Nu har vi bytt så Siv är nattarbetare och jag hemma.

Det började redan i onsdags med att ett antal kunder gjorde sig vägen förbi för att kolla om vi öppnat. Det blev många pratstunder den eftermiddagen.

Vi bestämde att vi skulle ha kiosken öppet mellan klockan 14 och 20 hela påsken. Av ägaren hade vi fått hem äl och dricka och därmed var det bara lite mat och godis vi behövde. Eftersom det är dåligt med grossister i distriktet fick vi i en hast bege oss till en av butikerna i Jevnaker och handla. Det blev pizzor, bröd, mjöl och socker plus en massa annat som vi var tvugna att ha. Den notan slutade på 3700 norska kronor. Jag har aldrig varit i närheten av att handla så mycket i en vanlig matbutik.

Vi var också iväg och handlade lite uteblommor och blomjord och kude därmed fylla upp i lite rabatter och plantera violer på borden utanför kaféet. Med vask och städning runt hela huset kände vi så att vi var redo att öppna.

När klockan var strax före två steg så de första kunderna upp på trädäcket utanför. De var fyra till antal och innan vi hann låsa upp dörren hade det kommit ytterligare ett par stycken. Sen gick det otroligt fort. Jag fyllde öl och Siv tog betalt och serverade som en riktig kassörska. Det gick i ett rasande tempo och mitt i allt kom det ett gäng och ville ha våfflor. Spännande! Jag gräddade noska våfflor och väl ute visade det sig att kunderna var svenskar. Jag vågade inte fråga vad de tyckte om våfflorna eftersom det är stor skillnad på svenska och norska våffler då de senare innehåller massor av ägg och ett par dl socker.


Isen har smält, nu stiger vattnet i fjorden sakta till normala nivåer


Omplantering igen


Idag var så dagen vi skulle packa eftersom jag börjar jobba i morgon natt igen. Det jag ska ha med mig är i stort sett, blommor, köksutrustning, kyl- och frysvaror och kläder och sportutrustning så jag klarar ett halvår.

Jag trodde inte det var så många blommor, men efter att ha spungit in och ut i vad som kändes som en evighet var det bara att inte, det skulle bli problem att få med allihop. Efter en kort stunds funderande kom så Siv på att jag kunde sätta över dom i plastkrukor som vi har i hundratal och på så sätt i alla fall få ner vikten. Väl ute i förrådet visade det sig att vi hade hur många fyrkantiga krukor som helst. De var i storlek liten medium, men med lite våld och bort med en massa jord fick jag ner de allra flesta i sådan krukor. De i sin tur gick lätt att trava bredvid varandra i banankartonger. Lysande idé i stället för de otympliga lerkrukorna vi hade dem planterade i.

Resten har gått lätt. Kläder, pastamaskin, köksknivar, stavmixer osv, osv. Nu är det bara lite småtteri kvar innan vi tar kväller. Det blir en lång dag i morgon. Jag återkommer med bilder på onsdag tänker jag.

Till dess,, hasta la vista baby!


Så mycket ljusare

Sedan länge har Siv hållit på och renovera trappen hemma. Eftersom livet inte bara består av renovering, utan även av jobb och en god del friluftsaktiviteter har tiden runnit iväg. När Siv som dessutom är perfektionist ska hålla på själv tar det lite längre tid än när jag gör det. Kanske är lika bra det.

Igår var vi i alla fall och hämtade mattan och jag trodde inte det skulle bli någon tillskärning skulle ske förrän hösten. Tänk vad jag bedrog mig. Sivan körde igång på eftermiddagen och ett par timmar senare var hon klar. Jag tror henne när hon sade att hon säkert hade fallenhet för detta då det blev så jäkla bra och snyggt.

Nu ska det bara limmas och sedan är det färdigt. Då tar nedervåningen och hallgolvet vid. Men det blir inte förrän vi kommer hem från Norge i höst (tror jag, men man vet aldrig med Siv).


Vitt och silvergrått i stället för kork och furupanel. Du är så flink Siv!

Hemlighetsmakeriet är överJag skulle tro att de flesta läsare här, även har lite koll på facebook och har sett vad som skett. Slövika camping har övertagits av Siv och mig för denna säsong. Vi kommer stå ansvarig för camping, båtplatser, hytter och köket/serveringen. Självklart kommer det också vara vi som sköter receptionen och alla andra förekommande sysslor.

Då frågan varit uppe kan jag redan nu berätta att vi fortsättningsvis kommer fortsätta våra jobb på Ringerike sykehus. Eftersom vi beslutat oss för att skriva kontrakt på ett år till att börja med så vågar vi inte säga upp oss.Jag tror heller inte det blir alltför svårt att kombinera de båda då vi har semester på olika tider i år.

Hur kom sig då detta? Att vi blir campingarrendatorer alltså?

Jo, det var såhär...

En dag kom ägaren och knackade på. Vi pratade lite och han berättade att han hade ett förslag han ville prata med oss om. Mer blev det just inte sagt då. I stället blev det massor av spännande tankar och funderingar i våra huvuden. Av en eller annan anledning hade jag fått för mig att det gälde jobb och eftersom han har tre stycken var det bara att välja det som var troligast. Skog kan jag ingenting om, djurhållning likaså. Jag kan inte så mycket om camping heller, men har i alla fall i barndomen varit en sådan, och såklart. Vi har verkligen varit campare det sista året med allt vad det innebär att ha husvagn som arbetsbostad.

Så kom dagen vi skulle träffas. Jag hade såklart varit ute på internet och kikat hur det var att driva camping. Jag hade också kikat lite på priser och en del rent praktiska saker. När vår campingvärd så presenterade sitt förslag var det just det. Kunde vi tänka oss att driva campingen på ett eller annat sätt. Ville vi ha hela eller ville vi ha delar av den?

Vi var såklart intresserade båda två och bad att få ett dygns betänketid innan vi svarade och det var ok. När mötet var över och vi så gick till hemmet vårt tror jag både Siv och jag var ense. Klart vi ville!

Det här var för någon månad sedan. Vi har sedan dess förhandlat om avtal, startat firma, skrivit prov på kommunen om utskänknings- och serveringstillstånd. Vi har letat bil, eftersom vi inte får köra svenskt i ett norskt företag. Vi har planerat var vi ska, och hur, sälja husvagnen vår och som många av er sett. Lagat mat på försök och bakat kakor och bullar. Allt i avsikt att testa om det fungerar att ta med till Slövikaköket.

Säkert är det tusen saker som återstår, även om Siv slitit hårt de sista dygnen med både nattjobb, konstrakt, kommun- och bankkontakter och husvagnstädning, tillika inflyttning i huvudbyggnaden. Jag har varit hemma och fixat med blommor, verktyg och andra saker som ska med då jag åker på måndag. Vi har massor som ska göras, men i huvudsak är det bara några få saker som må göras nu. Vi måste handla och komplettera upp kiosken, kylar och frysar. Det är nämligen så att vi öppnar på torsdag, Skärtorsdagen!

Får vi bara det att flyta i påskhelgen så har vi gott om tid för allt annat sedan. Det viktiga är kortläsare, kassaapparaten, vin, brus, öl och matförråden. Får vi till det så fungerar det med köket och serveringen.

Det finns nog skäl att återkomma..

Oönskade nattbesökare

Som många vet gillar jag blommor och speciellt de som växer i vår trädgård. Som tur är gör Siv detsamma vilket gör det betydligt lättare då vi har lagt ner en hel del både pengar och arbete på att få massor av olika blommor i flera olika färger. Vi har dock försökt hålla oss till fyra färger (då en trädgårdsexpert menade att det var så det skulle göra.

I höstas köpte jag så en massa lökar som vi skulle sätta ner för att till våren få massor av tidiga blommor, speciellt då vackra tulpaner i olika modelerl och storlekar.

Så kom nu äntligen värmen och med racerfart skjöt de upp ur jorden. Överallt fanns det små fina tulpaner och jag hade planerat att ta massor av bilder då jag kommer hem om en vecka (det är arbetsvecka från och med om en timme) eftersom Siv blir kvar i Norge lite längre och kanske missar alla vackra blommor.

Du kan då ana min besvikelse då jag kom ut på framsidan och fann att vi under natten haft besök av rådjuren.

I stort sett alla lökar var nerbetade till någon, eller några centimeter över marken. Jag gick så runt till baksidan och fann att exakt samma sak hade skett där. I hela trädgårdsrabatten var det skövlat och överallt var det spår efter rådjur. Siv som är snäll menade att det säkert var dåligt med mat för dem ännu. Men vi som varit med ett tag vet att tulpanskott är det godaste godis för rådjur.

Nu får allt sitta (även om man blir depressivt påmind om vad som skulle kunna varit) för att jag ska finna lökarna till hösten. Jag ska finna ut en plan b under sommaren för inte ger jag upp kampen mot skogens vilda djur.Brödbak

Som en del har sett har det varit en hel del experiment med både mat ock sötsaker i det sista. Den uppmärksamme har också noterat att det blivit allt mindre aktivitet på bloggen de senaste veckorna.

Det finns skäl till det och några av de närmaste vet vad som är på gång. Det är nämligen just nu en tid av väntan. Siv och jag har sedan en tid tillbaka fått ett affärsförslag om att driva en campingplats. Vi har tackat ja och därmed är det tusen och åter tusen saker som ska ordnas.

Det fösta är att det ska skrivas och överenskommas om ett kontrakt. I den processen befinner vi oss nu. Därtill är det massor av saker som att registrera ett företag, skaffa olika tillstånd såsom mat och alkoholtillstånd. Vi ska lära oss om moms, skatter, inköp, bokföring. Vi ska ha menyer, bankkonton, redskap, receptions- och bokningskunskaper osv, osv, osv....

Inget är klart ännu men blir det det ska vi vara klara att köta igång till påsk. Därav bullar och pizzor. Därav så extremt lite bloggande.

Vill du köpa en till bästa kompispris??Slutspurt?

De senaste två dagarna har vi haft det varmt i Västervik. Det har varit upp mot 15 grader och plötsligt kunde vi låta både jackor och tjocktröjor vara kvar i garderoben. Värmen har också gjort att mitt hår som jag inte klippt sedan i höstas var dags att kapa. Jag har den sista tiden sagt att första april var datumet att ta fram klippmaskinen. Så gjorde jag också och trots att flera personer tyckte jag skulle fortsätta spara tog jag nu ner det till sommarlängd, dvs en halv centimeter.

 

Siv och jag har oclså kommit igång med joggingen. Den varvat med promenader och cykelturer tar oss runt lite överallt i mellanperioden då varken gångarna eller kajaken har kommit igång. De senaste dagarna har det formligen exploderat ute i naturen. Blåsippor, backsippor, vårlökar och vitsippor blandas med krokusar både här och där. I trädgården växer allt så det knakar. Lökar som vill ha upp bladen och perennerna som också tittar upp genom jorden. Inne är alla knölar som vintervilat nu i jorden och ska sakta få växa till sig en månad innan de sätts ut.

 

Vi har också plockat fram grillen. Det grillas både kött och korv och det smakar alldeles förtfäffligt. Sivan har skurat uteplats och möbler så nu sitter vi ute det vi kan. I alla fall när värmen är som nu. Siv håller dessutom på med sitt projekt i hallen. Hon har målat trappan färdigt och vi väntar på den beställda mattan till stegen. Hon har dessutom gått över alla väggar med vitfärg så nu är det bara golven kvar. De får bli till hösten.


 

Det är dags att dra iväg och jobba. En kort vecka och sedan får vi se....


RSS 2.0