Helgtur på kajak

Helgens tur blev precis så lyckad som vi hade hoppats. Vi var ju lite i valet och kvalet i fredags då vi anmälde oss. Det blev inte bättre när vi sedan tittade på kvällsvädret. Alla kanaler hade grått väder med en god del regn, framför allt på söndagen (idag). Vi hade dock bestämt oss och tänkte att det kunde vara kul att se vad det finns för folk i friluftsfrämjandet i Västervik. Dessutom lovade jag Sivan att vi skulle vända och bege oss hemåt för egen maskin om det blev alltför dåligt väder.

Sivans kjeckas ;-)

Kajaksektionens ledare bor bara ett kvarter från oss och jag hade bett dom att få "hänga på" när dom åkte. Vi skulle ner till Västrum och Skaftet, ett par mil söder om Västervik. Väl där visade det sig att det låg en liten havsvik som vi kunde sticka iväg ifrån. Vi var till slut 11 kajaker (personer också) som satte kursen österut och mot horisonten, som vi för övrigt inte såg då. Det var gott om öar och redan efter två timmars paddling stoppade vi för lite fika och då visste både Sivan och jag att vi aldrig skulle kunna hitta tillbaka själva. Vi hade nämligen redan då kryssat genom kanske 20-25 öar av olika storlek och vi var helt vilsna, undantaget att jag fortfarande visste att vi gick österut och i perioder söderut.

Vår expeditionsledare var duktig och stoppade i perioder. Ibland bara för att vila och ta ut kurs till nästa mål. Andra gånger för att gå iland och få sträcka på benen och kanske få något litet i sig. Vid något tillfälle var det till och med en av tjejerna som vågade sig på att bada, trots att det var så kallt så det isade i fötterna.

Vädret då? Jo det höll sig och var vackert i stort sett hela tiden undantaget någon eller några korta molnepisoder. Det var varmt och gott, även om det inte var hett. På himlen var det grått och till och med riktigt svart bitvis men vi höll oss hela tiden precis utom räckhåll för regnet. Temperaturen höll sig dock säkerligen på rätt sida de 20 hela tiden.


Middag på en ö i ytterskärgården

Vid femtiden var vi så framme där vi skulle övernatta. Sivan var snabb med tältet och jag satte igång köket. Kvällsmat blev saltabiten, potatismos och grönsaker. Till det serverades det öl (vin fick vi efteråt). De allra flesta hade ett eller annat som det bjöds på så det blev vin och kex, ost, chips, snaps, Jeagermeister och godis. Efter maten gick vi en gemensam tur runt ön för att få röra lite på benen. När det var gjort så tog Sivan och jag  och gjorde vår kvällstoalett i havet (det innebär att vi tvättaade oss) och solnedgången innan vi åter satte oss vid klipporna för ytterligare en stunds skravling innan vi kröp ner i våra respektive sängar.

Några badande, i bakgrunden, efter kvällspromenaden


Kajkerna vilar för natten


Vy uppifrån ett utkiksberg, En stor tall nere vid vattnet

Som vanligt sov jag dåligt när jag har liggunderlag under mig. Men när det började röra sig utanför kändes det ändå okej att stå upp. Då hade jag fått några timmars sömn framåt morgonen och kände mig i relativt bra form. Det blev gemensam frukost, bestående av smörgås, bredbar Grevéost (kan rekommenderas), varma koppens äpplesoppa och kaffe, innan vi återigen packade våra kajaker för att bege oss norrut igen. Turen hemåt skulle gå en annan väg och vi skulle stanna för att besöka ett utkiksberg där man kunde se båken i Västevik, kärnkraftverket i Oskarshamn, Blå Jungfrun och Ölands horisont. Det var inte den vackraste utsikten jag sett, men lite häftigt var det ändå.

Söndagens regn som gick från dugg till riktig störtskur

Sedan fortsatte färden. Ungefär som igår undantaget att idag var det grått på himlen. Någon gång bröt solen igenom, men i stort sett var det grått hela förmiddagen. På eftermiddagen har det regnat rejält två gånger. Nu gjorde inte det något då alla hade regnjackor med sig. Det var några som inte brydde sig om att ta fram dessa då regnet var varmt och man torkade upp relativt fort. Till sena eftermiddagen när vi skulle äta middag var det dock återigen strålande solsken.

Sista passagen innan söndagens middag

Uppsummerat om skärgården blir att den var otroligt fin. Speciellt när man kommer ut i de yttre stråken. Längst in mot fastlandet är det lite som att paddla i en insjö med få överaskningar och få små skärgårdsöar. När man sedan kommer längre ut är det massor av koppar och skär. Massor av flata berg som man kan sola och bada ifrån. Vattenkvaliteten då?
Ja den är inte mycket att skryta med. I alla fall inte i de inre delarna av Östersjön. När man däremot kommer ut blir vattnet klarare, tången friskare, lukten godare och det finns till och med maneter (små då vattnet fortfarande är rätt kallt).
Det allra finaste med skärgården här är dock att det var så stilla. Väldigt lite båtar och det som finns tar hänsyn till de paddlare de stöter på. Det glädjer mig.

Vy övar småöar under vår kvällspromenad


Vi fick i tillägg massor av tips på parkeringar och ställen man lätt kan paddla till. Dessutom fick vi träffa ett antal trevliga Västervikare. Det var kul bara det.

Så nu gläder vi oss redan till nästa tur vi får komma iväg på...















Kommentarer
Postat av: Pappis!!!!!!!!!!!!!!!!!

Va kul att det blev lyckat,hoppas att ni får fler lyckade utflykter.Ha det Å må väl,var rädda om er hälsa.

2008-06-29 @ 21:50:24
Postat av: t0tta

Fräck bild, den med tallen =)

2008-07-05 @ 12:22:41
URL: http://t0tta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0