Ute på sjön

Äntligen har det blivit lite varmare i vattnet. Man pratar om ca 20 grader och kanske, kanske vi kan bada i nästa vecka när Siv återigen är hemma efter att ha varit och jobbat i tio dagar. Det ska bli skönt att få henne hem,
 
Det är helt ok att vara gräsänkling, men såklart är det trevligare när min bästakompis är hemma och med.
 
 
Hur som helst så åkte jag ner till kajakförrådet igår och stack iväg på en tur. Tanken var att paddla Gränsö runt, något jag tänkt många gånger, men vad som aldrig blivit av. En av orsakerna är att det alltid har varit ganska hög sjö och oberäkneliga dyningar som inte passar min smala och ranka kajak. Då det var ganska lite vind igår bestämde jag mig för att pröva. Något som visade sig vara klokt.
 
Gränsö från vattensidan var otroligt vackert. Massor av klippor och vikar och förvånande nog var det nästan inte några människor ute där. Kanske berodde det på att solen hade gömt sig bakom gråvita skyar någon timme tidigare. Det var först när jag kom ner till Skanviks klippor det började bli lite vågor. Eller vågor, det var mer långa, höga dyningar som drog in från Östersjön. Lite obehagliga var dom, men inte värre än att en liten kursjustering ordnade den saken. Efter ett par timmar och 20 km var jag så åter vid förrådet. Men nu fick kajaken följa med hem till Forellvägen eftersom jag planerade att paddla till Hasselö idag. Mer om den ön kan du läsa här.
 
Så klockan halv tio satte jag av genom Gränsö kanal. Det var sol, varmt och nästan vindstilla och jag valde att gå i mellanskärgården. Samma väg som vi åker skridsko i vintras. Det var massor av båtar ute och mer om dom skriver jag nog i en annan blogg. Det gick i alla fall bra även om jag ibland undrar hur mycket dom ser av vad som sker runt dom.
 
Paddlingen slingrade sig mellan olika öar och över ett par farleder innan jag så var framme. Då var klockan kvart i elva. Det hade alltså tagit en timme och femton minuter. Då algblomningen slagit till hade jag egentligen inget behov att kliva ur kajaken och jag var heller inte hungrig. Så i stället vände jag åter söderut.
 
Jag hade egentligen tänkt gå i innerskärgården tillbaka, men eftersom det fortfarande inte var någon vind att tala om så ombestämde jag mig. Det är inte ofta jag vågar gå ut på öppet vatten ensam, men idag var en bra dag för det. Allt gick så det susade och det var otroligt vackert. Ända tills det blev ovädersmoln på himlen. Tio minuter senare slet vinden i mig och kajaken och jag kunde inte helt fatta hur jag skulle reda ut situationen. Jag var helt enkelt tvungen att gå mot vinden och vågorna, ännu längre ut från land, där jag sedan snabbt i ett par av de lägre vågorna kunde vända och på så sätt få sjön in akerifrån. Det går nämligen nästan inte att hålla min kajak uppe med grov sjö från sidan.
 
Nu gick så allt bättre och jag kunde ta mig bakom en udde för att stanna och äta lunch. Där blev jag liggande och vilade och efter en stund kom också solen tillbaka. Då var allt härligt igen. Med solen försvann också vinden och jag kunde så ha en stilla paddling de sista kilometrarna hem. Dagens tur blev därmed ca 22 km eler 11.9 Nm för den som föredrar det
 

Kommentarer
Postat av: Sivan

Klart vi skal bade til uken når jeg kommer hjem!

2012-08-04 @ 21:43:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0