Heja Volvo

Jag förstår vår stadsministers indignation när jag hör på nyhterna vecka efter vecka hur höga herrar förser sig samtidigt som dom ropar upp i dagligpressen hur synd det är om dom. Bankerna var först ut och trots jättevinster under förra året hävdar man att årets sista skälvande månader är det som präglar bankåret 2008. Inte ett ord om hur saker och ting snurrat på tidigare. Heller inte ett ord om sin egen del i detta race där jag förstått att alla visste vad som skulle komma att ske om man fortsatte på inslagen bana.  Det var höga vinster och här och nu som gällde.

Resultatet? Sänkta stryrräntor för att få fart på Sverige, medan bankerna högst ovilligt och inte alls i samma fart sänkte sina räntor. När räntan sedan sänktes så var det långt ifrån lika mycket som styrräntan.

För någon vecka eller två sedan var det ett statligt bolag som återigen betalade jättebelopp till en chef. Chefen hade nog inte gjort så bra jobb eftersom bolaget gjorde stora förluster, men en gratifikation på ex mille blev det till trots.

Så är det idag Volvo. Den svenska företagssjälen personifierad. För bara ett par veckor sedan var man med hatten i hand och knackade på hemma hos stadsminister Reinfeldt. Skälet till att man var där handlade om pengar. Krisen gjorde att man inte kunde klara företaget om man inte fick pengar. Fick man inte så ville man låna. Om jag inte minns helt fel så blev det ett rungande nej och kritiken från företagen och opossitionen var massiv.

Reinfeldt å sin sida lät förklara att det inte var någon mening att ge pengar till företag som inte klarade sig ekonomiskt och var självbärande. Det gick ett par dagar och vad hände sedan.

Bonusordningar för många mille skulle ut i Volvo. Det var såklart inte fotfolket eller de i mellanleden utan det var direktörerna och styrelse (de som fattar sina egna beslut kan vi gissa) som skulle ge sig bonus. Det tog en ende med förskräckelse då en av cheferna ifrågasatte ordningen och kallade den omoralisk. Heder till honom!

Nu har i alla fall Volvo dragit tillbaka förslaget som väntat. Detta samtidgt som man säger upp folk till höger och vänster och minskar arbetstiden för att få ihop pengar till daglig drift.

Nej tusan. Kanske man skulle bli en gammaldags kommunist?

UPDATE: På nyheterna just nu pratar man om AP-fonderna som idag går så dåligt att man troligen måste sänka pensionerna. Det är här, i dessa statliga bolag bonusarna ökar mest. Detta trots att man uppenbarligen gjort ett dåligt jobb under lång tid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0