Vedeldning

Här i Norge är det alltid en speciell lukt den här årstiden. Det är lukten av vedeldning som når näsan nästan var man än är. Norge som land har sedan länge valt att hänga kvar vid vedeldning för att värma upp sina hus. Detta vid sidan av elvärme för att hålla en temperatur som gör att man överlever vintertid.

Eldning med surved. eller kanske ännu värre.... sopor

När man som svensk kommer hit och bor, samt tar sig igenom sin första vinter är det inte utan att man både förvånas och förundras över relationen till vinter och kyla som man har här. Det tycks nästan som om det måste vara kallt och man ska frysa bara för att det är vinter. En sak är väl att strömmen (såväl som veden) är dyra alternativ för att hålla värmen uppe. Men att man sedan bygger hus som om man levde i sydeuropa. Radhuset vi bodde i hade 7 cm tjocka väggar och så fort det blev en temperaturväxling kändes det nästan omedelbart inne. Bottenplattan och väggarna i källaren var oisolerade, vilket gjorde att det alltid var så kallt att det gick genom märg och ben.

Blivande ved för inomhusvärme

Det är helt vanligt i äldre hus och att man på sin höjd stoppar med tvåglasfönster eller att man låter bli att tilläggsisolera. Uppvärmning sker med i första hand en vedpanna, ofta placerad i stua (vardagsrummet) och sedan i nödfall använder man något el-element. Man eldar och eldar men jag som svensk fryser hela tiden (är ju inte speciellt frusen till trots) eftersom värmen inte kommer ut i huset. Den stannar som oftast på mitten någonstans. 

Uppstaplat och ger värme för den närmsta  månaden

I vintras hade vi flera gånger mellan 11-12 grader på sovrummet vid väggen. Jag låg i dubbla duntäcken när jag hade jobbat natt och vaknade på grund av kyla varje gång jag vände mig. Här till lands är det fortfarande vanligt att man sover med varmvattenflaskor i sängen eftersom man har det så kallt på sovrummet. Så tänker jag aldrig ha det om jag absolut inte måste. Hellre ta ett par extra arbetsdagar om vi nu skulle komma dithän i Sverige.

Det blir också lite märkligt att man fortsätter på samma sätt som förr när det gäller värme. Det finns en uttalad skepsis till både värmepumpar (även om försäljningen sakta ökar), bergvärme, jordvärme (som nästan ingen har) och fjärrvärme. Här i byn byggdes ett fjärrvärmeverk för snart två år sedan. Det är i princip bara industrierna och sjukhuset som är anslutna. Alla andra har elvärme vilket medför för alldeles för höga kostnader att installera vattenradiotorer.


Fjärrvärmeverket i Hønefoss

I det nya villaområdet  Almemoen räknar man med att det kommer bli mellan 200-250 boendeenheter. När kommunen försökte sälja in fjärrvärme nappade ca 10%. Resterande valde den konservativa lösningen med elvärme, vededning, alternativt värmepump. Det är inte lätt att få folk att tänka om, speciellt inte när det är dålig stötte från staten

Kommentarer
Postat av: Sophia

Så märkligt att två länder som ligger sååå långt ifrån varandra är så lika. Här har vi heller inte isolering eller uppvärmingssystem. Skillnaden är ju att vår vinter är ca. 2 månader. Då är det aldrig minusgrader & aldrig kallare är 10 grader på dagen. Då solen skiner så blir det helt såker upp emot 20. Konstigt hur de tänker, norrbaggarna...

2008-10-09 @ 10:12:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0