Allemansrätten, förtjänar vi den?

För någon vecka sedan dök det upp en liten debatt i VästerviksTidningen. Den handlade om ett eller annat gods som hade satt upp stängsel och dörrar med kodlås för att förhinda obehöriga att passera. Debatten rasade i ett par dagar och en del menade att det var klart att man hade rätt att sätta stängsel och hålla folk ute från sin egen mark, medan andra menade att just allemansrätten urholkas alltmer då många markägare dels tröttnat på en evig förstörelse och vandalism med fällda träd och upptrampade åkrar, men också där en eller annan vill vrida klockan tillbaka till en tid då vi inte hade rätt att beträda annans mer hur som helst.

Det som vi känner, eller har hört talas om som allemansrätt kommer från mitten på 1900-talet. Troligen har det funnits en typ av allemansrätt långt innan dess också. Det är egentligen ingen styrande lag trots att den står inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar. Däremot finns det en hel del lagar som styr vad vi inte får göra. Mer om det och vad vi får eller inte får kan du finna här.

Bloggen idag kom till just för att jag har varit ute i naturen en sväng. Närmare bestämt har jag varit vid Lysingsbadet och Korpaholmarna för en stunds sol och frisk luft. Korpaholmarna är ett antal (6-7) små öar som ligger i anslutning till badplatsen och dessa öar förbinds med ett antal små broar, eller så kan man eventuellt hoppa på sten eller grästuvor tills man kommit långt ut i skärgården. Här är det både otroligt vackert, men också ganska nertrampat på många ställen eftersom det är massor av folk som går här.

Dessvärre bara dom inte går där. Man skövlar skogen för att göra bål, man slänger skräp precis överallt och på i stort sett alla de vackraste platserna där man kunde sitta och titta på solnedången. Här ligger soporna i större eller mindre grad. Engångsgrillar överallt, ölburkar och krossade flaskor. Plastpåsar och plastbestick ligger lämnat där man sist använde de tillsammans med plastvinglas och papp/plasttallrikar.

Man går ut på Korpaholarna för att det är så vackert! Troligen blir man lite irriterad om man inte finner en ren och snygg plats att grilla på..... Men sen då? Medan vi dricker våra öl? Vi slänger burkarna i sjön vartefter, vi puttar soporna ner över kanten så de hamnar i vassen, eller så får de bara ligga då vi reser oss för att gå, kanske bara hundra meter längre bort, bort där det är rent och snyggt.....

Det här är extremt, men ändå inte ovanligt. Igår när vi satt på Lögarbergen fann vi samma typer av sopor. Dom finns alltid där om man är i närheten av stan, eller farbar väg. Igår låg det till och med ett antal tamponger utspridda lite här och där, på badplatsen. Som tur är så sköter sig många gånger både båt, kajak och friluftsfolket betydligt bättre, som tur är.

Vi ska aldrig ta naturen förgiven. Fortsätter det så här är inte begränsningarna långt borta är jag rädd!

Här kommer ett långt bildkollage hur vi vill att det ska se ut när vi är ute i naturen.























Just bakom detta vackra körsbärträd fann jag innehållet på nästa bild


Tyvärr var detta en av många likadana platser jag fann idag

Kommentarer
Postat av: ia

bra skrivet :)

2010-05-24 @ 15:54:47
URL: http://isons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0