Bildblogg från sjön

Idag sken solen återigen då vi vaknade. Eftersom det har blivit alltför lite paddlande i det sista beslutade vi oss därför att sticka ut en tur och vi tänkte då också passa på att ta kajakerna direkt från förrådet och ner till vattnet.

Efter bara en kvart var vi vid Borgö som vi tog inomskärs. Vinden var nordlig så det var alldeles perfekt paddelriktning då vi hade lite vind i ryggen. Mellan Borgö och fastland finns denna lilla bro. Förra gången jag paddlade här var det så lite vatten att jag var tvungen att lyfta fram kajaken ett par meter med händerna.



Idag var det inte några som helst problem att ta sig fram. Vi paddlade längs Mjödö och snart såg vi den, Spårö båk. Ett av östkustens flottaste kännetecken. Båken byggdes år 1776-1777 av ryska krigsfångar och den användes som riktmärke för farleden fram till 1925.



Det är nu tredje sommaren vi paddlar här och har ännu inte varit i land på Spårö. Detta skylles på lite otillgänglig natur på den sidan vi oftast paddlar på. Nu hade vi dock bestämt att det var dags. Vi skulle ta oss iland och gå upp och titta.



Sagt och gjort. Efter en del trasslande var vi så i land och belönades ganska omgående med utsikten ovan. På baksidan av Spårö finns en stor vik, eller nästan lagun som är väldigt populär för båtar. På sommaren kan det ligga massor av båtar i överkant till vänster på bild. Man förtöjer i land och ligger sedan på rad med fören mot klipporna.



Väl uppe fick vi vår belöning. Den var allt lite sliten, men den var samtidigt stor och pampig. Den är så stor att den syns många mil omkring och man kan tänka sig hur gott den syntes då man förr stack ut järnkorgar med brinnande tjärved genom taket då sikten var dålig eller vid nattetid.



Alldeles rakt ut här ligger Visby. Det är lite för långt för att man ska kunna se det utan vi får i stället nöja oss med öppet vatten, segelbåtar och en blå himmel (även om det började smyga sig upp ett och annat moln).



Vi blev inte långvariga denna gång. Vi fann en skylt om fågelskydd vilket gjorde att vi inte utforskade ön något. Vi får i stället återkomma i augusti då det är fritt fram. På kartan brukar det stå var fågelskydd gäller, men det gjorde det inte här. Hur som helst så blev det en fin promenad genom skogen tillbaka till kajakerna.



Från Spårö hade vi bestämt att vi skulle ta oss tillbaka till Namnlösa holmarna. Här har vi varit förut och det är fint att gå iland för oss kajakfolk och det ligger precis bredvid farleden vilket gör att det nästan hela tiden finns en eller annan båt att titta på medan vi intog vår lunch och låg och solade en timme eller två.



Klockan närmade sig så halv tre och vi packade ihop för hemfärd. Väl i kajakerna kom så passagerarbåten Sladö? som var på väg till Idö med ett gäng passagerare. Båttrafiken satte igång i helgen som var och nu går båtarna både till Idö och Hasselö. Vi får se om vi kommer iväg dit på paddeltur under sommaren.



Så var vi återigen vid Borgö och den gamla stenbron. En halvtimmes paddling kvar i sol och vind. Det är inte utan att det syns att vi varit på sjön idag. Solbrännan bättrades på rejält och vi var lagom motionerade för denna dag.

Kommentarer
Postat av: Pappis!!!!!!!!!!!!!!!

Hej Å hallå!!!!!!!!!

Har inte läst din blogg på en vecka,då vi inte varit hemma (semester)Mycke bra läsning,gläder oss att se alla fina bilder med kommentarer.Hoppas allt är bra med er,trotts handen.Här är allt bra frånsett lite hosta som inte vill ge sig.Ha det bra Å hälsa.............Kram.

2010-06-16 @ 22:40:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0