Äntligen på skridskor

I natt klockan ett var vi hemma efter en hygglig bilfärd. Lagom med trafik och lagom med halka. Inte speciellt mycket snö förrän v kom till Vimmerby, då började det märkas och därefter ökade det till vi var hemma och där vi har sjukt mycket snö.

Under resan fick vi ett sms med förfrågan om skridskotur idag. Det var vi självklart sugna på då turen skulle gå på havet. Vad vi var lite tveksamma till var hur dagsformen skulle vara. Siv bröajde prata om att hon var tvungen att få fram grejorna till ryggsäcken och var hon hade dom. Vad hon inte visste var att jag köpte en riktig skridskoryggsäck åt henne. Det fina med en sådan är att den har fack för räddningslina, den har karbinhake och det finns den idag obligatoriska grenremmen. Alltså fix och färdig för att bara packa med kläder och sticka iväg.

Sagt och gjort, jag vaknade klockan halv sju, dvs efter fyra timmars sömn. Siv stod upp klcokan åtta och därmed var vi igång. Trötta men helt okej. Vi träffade gänget halv tio och vid tio var vi ute i ytterskärgården och Händelöp varifrån turen skulle gå.


På väg ut från Händelöp hamn

Det var varierande förhållanden då det fanns en hel del tallriskis längst intill land. Det var också ett antal övergångar med ett par cm till någon dm snö som vi passerade på vår färd. Men därimellan var det trevlig skridskoåkning på nästintill spegelblanka ytor.


Eriksson tuffar sig och Sivan ropar; backa, backa

På några ställen var det dyningar som gjorde att hela isen gungade som vågorna på sjön. Siv blir lite påverkad, men inte värre än att det gick bra att åka. Efter ett par timmar stoppade vi för lunch. För vår del varm choklad, varm nyponsoppa och goda smörgåsar. Några andra grillade korv.


Fiskebåtar vid Händelöps hamn

Vi kom ner till Vistingsdjupet där vi vände. Då låg det ytterligare snötäkta partier framför oss, men säkert hade det blivit fin åkning bakom dessa. Isen rör sig fort nu och det sprack upp på ett antal ställen, men inte värre än att isen låg kvar på plats och vi kunde åka och kliva mellan de stora isflaken.


Dagens tur o retur

Turen blev 23 km och hade inte isen gått upp så mycket över natten hade den säkert blivit en mil längre. Mest kul för dagen var annars alla örnar. Redan på väg ner satt det ett 15-tal örnar på isen och kalasade på ett eller annat. Sedan så vi örn vid ytterligare ett tiotal tillfällen. Vad som var en ny, eller någon av de vi redan sett kan vi inte veta, men helt klart är att det är otroligt mycket örn här nere nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0