Skumma affärer

Sedan ett antal veckor tillbaka letar vi efter ny bil och sedan fjorton dagar har vi letat väldigt intensivt. Som jag tidigare berättat så är det främts Golf, Volvo och då S60 eller möjligen en V70 om vi finner en som inte gått allför långt. De sista dygnet har jag även tittat på "nya" SAAB 9-3.

Det finns en del bilar även om just Volvo S60 försvinner som smör i solen. I alla fall de bilar som vi har funnit intressanta. Det beror väl på att vi inte är ovanliga utan att många andra också finner de som goda köp. Juste nu kollar vi av datorn ett par gånger i timmen när vi är hemma och Blocket ligger hela tiden uppe så vi bara kan uppdatera.

Man lär sig en del på Blocket. Både genom att köpa och sälja. När man ska sälja kommer man snabbt på att det finns gott om folk som vill köpa. Ingen av dom vill dock betala. Flera av dom har heller inga pengar och dom allra flesta tycks tro att man är en idiot. Det finns hur många svartjoxare som helst som ringer och ger skambud på halva priset för att sedan tjäna ett par tusen till kvällen. Det finns ett antal som vill byta saker och det är nog inte alltid de sakerna kan omsättas i rena pengar eller så törs man gissa att de inte är ärligt köpta.

När man sedan ska köpa visar det sig att det i stort sett är detsamma. Nästan alla de bilar vi endera ringt, mailat på eller kollat upp via bilregistret har det varit ett eller annat med. Det kan vara att man uppger fel årsmodell, antal ägare eller vad det är för motor. Det kan vara oklara ägarförhållanden och verkstäder med service som bara är en oläslig kråka i boken. Den senaste vi fann var en Volvo som var av 2001 modell och hade gått dryga 8000 mil. Efter en del mailande fick vi tillslut bilnummer och då framkommer det som först att bilen aldrig rullat i Sverige. Den var importerad och tidigare ägarförhållanden var väldigt oklara. I just detta fall var det dessutom så att sommardäcken hade "stulits" och det fanns därför bara vintertdäck på plåtfärg.

Detta fusk med import är inte helt ovanligt. Man förtiger att den är importerad och så kräver man exakt samma pris, eller mer, som om den varit svensk.


Nu vet jag inte om det är extremt med just S60 eller hur det är. Jag gissar att sportiga och moderna bilar i klassen under 100 000 kronor drar till sig lurendrejare eller till och med rena svindlare just för att det finns snabba pengar att tjäna. De Saabar och Golfar vi tittat på verkar inte vara lika mycket krångel med även om någon låtit antyda att det fuskas en del med kilometrarna. Likaså alla dessa fulla serviceböcker kanske man ska ta med en nypa salt.

Just nu har vi ett par intressanta bilar på gång, men vi fortsätter att leta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0