På böljan den blå

Sivan och jag planerar en liten tur. Det är Ålands hav igen och denna gång med det lilla, lilla fartyget Birger Jarl.

Anledningen till just detta är flera. Den första är att Birger Jarl tydligen är utdömd och inom en snar framtid kommer försvinna som passagerarfartyg på Ålands hav. Mer om detta på deras hemsida som du finner här.

Ett annat skäl är att båten är så vacker. Inte en massa krimskrams utan riktigt ädelträ och mässing. Att vara byggd på femtiotalet säger en del om kvalitéten. Ytterligare ett skäl till båten är att det just inte kostar någonting. Nyligen såldes resor ut för 25 kronor med maten inräknad. Det innebär att vi kan bo i den  allra lyxigaste sviten för samma pris som en vanlig hytt kostar på Viking eller Silja.

Det sista skälet  är kanske det roligaste. För eftersom båten är så otroligt liten gungar den även i den minsta sjö. Ofta måste tydligen passagerarna bli kvar i hytterna eftersom det är så mycket liv i båten och det ska bli spännande att uppleva. Sivan blev förr väldigt sjösjuk, men har de sista gångerna klarat sig tack vare åksjuketabletter. Vi hoppas hon gör det även denna gång. Annars får vi bli i hytten och titta på film....

UPDATE: Jag insåg just att jag glömt en sak. För nog är det så att den viktigaste anledningen till att åka på båttur såklart är att det är kul och uppiggande att bryta vardagen med en resa.

Appropå det så lägger jag upp kartan från marinetraffic.com. Här kan man surfa runt alla kontinenter och kika på vilka fartyg som befinner sig var. Färgmarkeringarna visar vilken typ av fartyg det rör sig om och lägger du muspekaren över får man fram vilket fartyg det är och dess hastighet. Det går att zooma in och ut och med ett enkelklick på respektive fartyg öppnas ytterligare ett litet fönster med info. Där går det också att få fram foton på många av båtarna.

Notera att genom att bara hålla musknappen nedtrykt kan du dra och flytta dig runt på kartan.


Här finner du den stora versionen; www.marinetraffic.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0