Borgerlig konfirmation

Ett alldeles nytt begrepp dök upp i morse. I alla fall var det nytt för mig och det var borgerlig konfirmation. Eller som en annan kollega sade, kamratfest som är alternativ till den i Sverige vanliga kyrkliga. Den är som de allra flesta vet ett erkännande, man konfirmerar, sig till den kristna tron.

Ett sök på internet om borgerlig konfirmation ger att det var vanligt i Tyskland och Danmark på 1900-talets första hälft. Där framgår också att det idag är en sak som i huvudsak förekommer i Norge.  Här är det humanetiskt förbund som ligger bakom detta och det sker vid samma tid som kyrkans.

I stället för att konfirmera den kristna tron träffas man och diskuterar olika teman. Man menar att man konfirmerar sig till vuxenlivet. Du kan läsa mer om detta här.

Varför har man då borgerlig konfirmation här till lands? Jo, om jag får gissa (fler med mig för den delen) så handlar det om två saker. Norges glädje i att ha och fira traditioner. Men kanske mest av allt. Pengar.

Som jag berättade för ett år sedan så har konfirmationen här i  Norge hamnat så långt ifrån dess grundtanke det bara kan tänkas. Här är det kronor och ören som gäller. En konfirmand kan i gåvor mota enorma summor pengar. Det pratas om att under 25 000 är otänkbart. Söker man belopp på internet så finns det fall där själva konfirmationen inbringat
50-75 000, en ny moped, en båt, eller något annat för stora pengar.

Norge är ett rikt land, men för vissa är det inte lätt att leva upp till detta och att "alla andra" har eller gör så här. Speciellt inte om man har flera barn. Det är inte bara pengar som gåvor som ger kostnader.  Det ska sedan vara stor fest med massor av folk som ska äta och dricka gott. Det ska vara bunad till barnen (10 000-25 000 NOK st) osv. Förväntningarna är med andra ord höga.

Det kostar att ligga på topp.

UPDATE: I natt som var berättade kollegan om konfirmationen. Allt hade gått bra. Massor av folk, massor av presenter och massor av pengar. Närmare bestämt 36 000 NOK blev det. Är det försent för mig att ta en borgerlig konfirmation???


Tre flickor i grannhuset som tröttnat på firande. Spelar fotboll i bunad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0