Västervik, fimparnas stad?

För inte alls många år sedan ansågs Sverige vara ett föregångsland på många sätt. Inte minst när det gällde preventivt arbete för rökning. Non smoking generation firade triumfer och antalet rökare minskade kraftigt. Det är ett antal år sedan.

"Varje ciggarett kostar 14 minuter av ditt liv! Och tyvärr är det inte bara åren mellan 80 och döden det handlar om. Varje dag dör 15-60 personer i Sverige på grund av rökning och det är inte bara 90-åriga cigarillrökare med ett långt och fint liv bakom sig. Rökning orsakar fler dödsfall före 70-årsåldern än bröstcancer, AIDS, trafikolyckor och drogmissbruk tillsammans. Och i motsats till olyckor är det sällan över på ett ögonblick. De flesta av de sjukdomar som rökningen orsakar leder till ett långvarigt sjukdomsförlopp".
(Hämtat från hälsoportalen netdoktor)

Hur det är här i Västervik har jag ingen aning om men för Sverige som helhet gäller att 14 procent av de vuxna röker men bland arbetslösa och förtidspensionärer röker 36 porcent. Andelen rökare bland utlandsfödda är ca 20 procent, vilket också genomsnittstalet för Sverige är. Det innebä att var femte person (inklusive de små barnen) är en rökare.

Vad jag däremot ser när jag är ute på stan är rökare. Rökare i alla åldrar och överallt. Dom står i dörröppnignar och i bankomatkön. Dom sitter på bänkar och står och pratar. Alltför många tänder på sin ciggarett redan då dom är inni i butiken.

En sidoeffekt av detta är spåren. Spåren som täcker hela trottoaren eller gågatan bitvis. Det ligger fimpar precis överallt och idag då jag skulle in på bilioteket var det så mycket fimpar att det var helt täckt utanför. Vem är det som står och röker här? Inte är det bättre efter trottoarerna eller på gågatan. Vem har lust att sätta sig på en bänk när det är ett berg med illaluktande fimpar nedanför?

Man säger att det som göms i snö kommer upp i tö. Kanske är det resultatet av detta.Inte är det något som kommer locka turisterna hit till sommaren i alla fall. Kanske Västerviks kommun skulle satsa lite pengar även på rökstopp (med tanke på deras nästan hysteriska engagemang att vi ska dricka mindre) och på så sätt spara en god del pengar på sjukvård.


Kommentarer
Postat av: Siv

Gratulere med nytt utseende på din blogg! Nydelig bilde av Væstervik som "overhead". Klem fra Norge.

2009-03-04 @ 14:28:05
Postat av: HerrE

Du kände igen den från datorn? Kul? Jag har lite smått kvar som att förändra textfärg, vilket inte var helt lätt att finna.



Men det kanske jag kan drive med i näste ukedå du är borte.



//klem fra Västervik

2009-03-04 @ 14:51:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0