Allemansrätten

Allemansrätten är en fantastisk sak som vi har gemensamt med ett fåtal andra länder. Vi kan väl börja med att säga att i de länder som allemansrätten inte existerar får du inte fritt bada i sjöar, plocka bär i skogar (kanske inte ens gå i skogen) inte paddla på annans vatten eller heller såklart inte fiska.

I Sverige och framför allt Norge har vi stora rättigheter och kan relativt fritt röra oss i skog och mark (även på sjö o hav). Allemansrätten står inskriven  i grundlagen, men är ingen lag i sig.

Idag och sedan några år tillbaka är det starka krafter för att avvekla eller begränsa just allemansrätten. Markägare gräver upp vägar för att förhinda folk att åka. De släpper kor ute vid de bästa stränderna för att förhindra att folk badar. Samma markägare hotar folk med stryk, eller ännu värre med bössa. Minns vår kära skivbolagsbert som blev hotad med stryk för att han skulle plocka svamp i skogen. Någon annans skog! Någon som inte ville ha folk där utan hellre såg sina svampar och bär ruttna.

Idag går diskussionen om bryggor här i Västervik. Längs hela staden ligger det bryggor var tionde meter. Dessa bryggor ligger i sort sett bara där, men gud nåde den som går ut på en sådan för att bada, eller ännu värre sola. Då kommer bryggägaren och är arg och hotfull. Vi ska säga att dessa bryggor ligger  på kommunens mark och ingår i strandskyddet.

De gånger vi paddlat runt Gamlebyviken och Gränsö slås vi över att nästan alla tomter är inringade med taggtråd, ända ner till vattnet och strandskyddet är ett minne blott. Här kan ingen komma fram. Det tycks heller inte vara någon uppföljning elller kontroll kring detta av kommunen.

Vidare har kyrkan ett ställe vid vattnet där man nu låst grindarna för att församlingen anser att det är för mycket folk som kommmer för att bada. Dessa människor som troligen flertalet just är församlingsmedlemmar, dvs de som är med och betalar.

Uppe i Oxelösund bråkas det på liknande sätt. En fritidshusförening vill förbjuda som inte bor i området att komma och bada vid "deras" bad. Man driver nu detta rättsligt och har förlorat i två omgångar och går nu vidare till högsta instans.
 
På samma sätt ser det säkert ut över hela Sverige och framför allt ute längs våra kuster och sjöar.

Kan vi göra något åt det? Ja, ett par saker. Det ena är att anmäla fel till kommunen och hot och aggresivitet till polisen. Sedan kan vi hävda vår rätt till allemansrätten. För en sak är säker.... I denna egotrippade värld är  sådana rättigheter inte självklara utan något vi måste slåss för.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0