Den hemlige kocken

Jag snubblade över denna boktitel i ett eller annat matlagningsprogram och nu har jag både fått och läst boken.

Den handlar om den mat vi äter nuförtiden. Den handlar om konsistenser, tillsatser och hur man förvandlar det ena till att se ut och smaka som något helt annat. Boken beskriver hur man tillsätter smaktillsatser för att köttet ska smaka kött trots att det kan innehålla 50% vatten. Eller hur glass kan ha konsistens glass fast det bara är dryga 50 % naturliga tillverkningsämnen.

Vi får lära oss hur nästan alla nyttiga beståndsdelar försvunnit ut youghurt och creme fraiche och i stället ersatts med vatten, stabiliserare, gelatin, majsstärkelse och smakämnen. Vanlig youhurt har tre beståndsdelar medan den "nyttiga" kan ha både åtta och tio.Vad är det som gör att vi plötsligt kan koka lättfraichen? Ja inte är det någon ny revolutionerande metod utan en uppluckring av lagen som gör att man kan använda andra mindre nyttiga ingredienser. 

Vi lär oss också att den färskpressade juicen i själva verket är pressad för nästan ett år sedan och hur den rökta skinkan överhuvudtaget aldrig varit i närheten av någon rök. Hur den i stället fylls med salt och vatten tills den når sin dubbla vikt och hur man tillsätter ett amerikanskt patenterat smakämne som då ger den dess speciella röksmak.

Kort och gott kan vi sammanfatta boken som bra. Vi kan inte helt leva efter den eftersom jag har behov av kex, tacos rökt korv och skinka någon gång i bland. Men en sak är säker......

Våra matvanor har i stort sett förändrats på drygt en vecka även om vi sällan använder halvfabrikat.


Exemplet råkar bara vara Arlas, det finns värre sorter


detta råkade vara ICA´s egen som fanns i kylen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0