Slaget vid Norderhov

Den 28 mars 1716 befann sig ca 600 svenskar i Buskerud. Det var krig med Norge och svenskarna kom från Jevnaker där de rövat och plundrat. Nu närmade de sig Norderhov på sin väg ner mot Lier. De leddes av den oerfarne överste Axel Löwen som kom från ingenjörstrupperna och just hans bristande erfarenhet låg säkert til grund för både vägval och bristande uppmärksamhet.

Vid Norderhov blev de inbjudna av prästfrun Anna Collbjørnsdotter. Hon ställde till med en riktig fest för officerare, samtidigt som fotfolket fick en god chans att vila utomhus. Det bjöds på kött, bröd och alkohol till långt in på natten och så småningom slappnade de svenska av allmer för att till slut somna.

Man berättar idag att 50 svenskar skjöts ihjäl den natten och resten, de flydde hals över huvud. En stor seger för Norge och Anna Collbørnsdotter skrev för alltid in sig i de norska historieböckerna. Idag är hennes roll lite mer ifrågasatt, men det står ändå klart att det var hos henne det bjöds på fest, och att det var där slaget stod.

Man säger att det var på grund av detta som Karl 12:e inte lyckades erövra landet, men helt klart är att de svenskar som överlevde samlade ihop sig, begav sig tillbaka och därmed blev Jevnaker plundrat åter en gång.

Men vad jag undrar över är... Var det verkligen ett slag? Var det inte vad man borde kalla ett fegt och nesligt bakhåll?


Norderhov kirke. Till vänster om kyrkan ligger det hus där svenskarna dödades

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0