Olympiska spelen i Tromsø 2018



Så har då Idrottsstyret i Norge äntligen tagit sitt förnuft tillfånga och med stor majoritet beslutat att inte stötta söknaden om de Olymiske Lekene i Tromsø 2018. Tyvärr har det gått så lång tid att många, många millioner har hunnit pumpas in i projektet och många, många har ridit på denna tanke om OL har lyckats sko sig och blivit rika på köpet.

I grunden låg priset på mellan 6,5 och 7,9 milliarder NOK (kursen är ca 1 NOK = 1.18 SEK). Då lite avgörande hur man tänkte sig arrangemanget med nybyggnationer och infrastruktur. Kostnaden gick så småningom upp till dryga 9,3 millidader och har har det hela tiden varit tal om att staten ska stå som garant för hälften.

För cirka en vecka sedan kom konklutionen att budgeten inte skille hålla. Staten backade lite men sade att man ville utvärdera innan man bestämde sig för om man skulle dra sig ur. Sedan sade man att utan full och enig stötte från Idrottsstyret skulle det bli svårt att tänka sig att gå in som kvalitetesgarant för lekene.

Så kom alltså beskedet idag. NEJ!!! Med stor lättnad läser jag att man inte stöttar söknaden och att man idag inte heller kan se Norge söka vinter OS i framtiden heller. Det innebär också att Oslo, som också ville vara med och arrangera 2018 inte heller söker.

Vad skulle då den nya kostnaden bli undrar du såklart kära läsare. Ja, det vet man inte helt men enligt de nya beräkningarna skulle statens del idag bli 19.1 milliarder NOK och som vi alla vet s brukar kostnader hinna födubblas en gång till när det gäller kostnadskalkyler för sådana här evenemang.

Vad har då detta med mig att göra som svensk undrar någon. Jo som anställd i Norge med relativt bra lön sedan ett antal år tillbaka så är det här jag betalar min skatt. Det är här jag ser ett land i förfall där inget underhåll sker i det statiga eller offentliga. Där det inte finns mat i skolan och där sjuka och gamla inte får plats längre på grund av att det inte finns pengar. Det är här man har prngar till nya fotbollsarenor överallt och där man anser att ett OS för 20 milliarder är e n god PR-investering för en liten enskild by.

God morgon kära läsare


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0