Börsen, spågummor och bostadsräntor

Fredag. Ännu en vecka är snart gången och ska man summera den så får det bli som i rubriken,

Börsen fortsätter sjunka och den är det stora samtalsämnet här i Norge. Betydligt större än i Sverige då det i princip fyller alla tidningar och tv-program hela tiden. Det motar bort andra nyheter och det är t o m så att fotbollen får stryka på foten för börs och ränta. Då om någonsin är det allvarligt. Dessutom gör Norge som vanligt och går emot strömmen. Då alla andra börjar prata om att sänka bostadsräntan slår norskt låneinstitut till genom att höja (det är en av många räntehöjningar under de sista åren) räntan med 0,6%. Nu är det stora samtalsämnet om den kommer sänkas och i så fall HOPPAS man det blir till onsdag i nästa vecka. Ingen vet!

Det andra stora samtalämnet är den norska stortingspolitikern Saera Khan (AP). Ett rykte började cirkulera om att hon hade telefonräkningar på över 100 000 NOK i år och att allt inte stod rätt till där. Hon förnekade först telefonsamtalen och dess storlek. Sen tillstod hon, men hävdade att det var sattelitsamtal till pokvännen.Till slut var hon dock tvungen att lägga alla kort på bordet. Det fanns nämligen bevis för att hon annvänt en stor del av dessa pengar till att ringa och konsultera en (möjligen flera) spådamer vid 753 tillfällen i år. Nu har hon såklart ställt sin plats i Stortinget till förfogande. Dessa samtal förklarar ju ett eller annat om varför det ser ut som det gör i Norge med alla tokiga beslut som fattas.

Man kan väl bara be om att det inte är alla i regeringen som sköter beslutsfattandet utifrån dessa damer.

Spådamer är nämligen stort i Norge och slår du upp den sista delen av en veckotidning eller till och med många av dagstidningarna (t o m de som anses seriösa) finner du annonser i hög över spådamer eller för den delen herrar. De kallar sig också klarsynta och kostar "bara" 20-30 NOK per minut. Vid sidan av de sexuella annonserna där du kan träffa någon kärlek står dessa för stora inkomster i tidningarna och säkert många millioner per år i inkomster för tjänsteutövaren. Det är säkert svårt att kontrollera hur mycket pengar de tjänar.

Hos Fremskrittspartiet fastnade Jan Arild Ellingsen i samma kontroll. Han hade ringt för ca 58 000 NOK. Detta bara i år. Han hade som ursäkt att det "bara" var privata samtal då han påstår sig haft sjukdom i familjen. Som om det skulle vara en ursäkt. Det viktiga var kanske inte varför man ringde, utan ATT du brukar statens telefon på det viset.

Kanske man kan vara lite stygg och säga att Khans telefonsamtal var bättre då man hoppas att spågumman fick arbeta för rikets bästa :-) medan Ellingsen "bara" ringde i privata intressen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0