Jernia tar innersvängen

För två veckor sedan hände något för mig kul. För Norge i övrigt var det kanske inte lika kul. Det var butiken Jernia som tog nya grepp och öppnade på en söndag. Dom hade ledsnat på att hålla stängt alla helgdagar och speciellt nu i maj då det i Norge är halva månaden som är röd dag. Dom öppnade helt enkelt butiksdörrarna och sålde på en SÖNDAG!

Som du säkert läst här tidigare så är INGENTING, förutom bensinstationer och Plantasjen öppet på söndagar. Nu fick jag förklaringen på det för en tid sedan. Det är nämligen förbjudet i lag att ha öppet på söndagar. Söndagsfrid kallas det. Det är också orsaken till att man kunde ringa och klaga på grannen som spikade och sågade och som polisen kom och satte stopp för. Det finns dock ett undantag från söndsgsfridslagen. Det är butiker som säljer trädgårdssaker.

Ja kära läsare. Skratta inte, för det är sant. Det är därför Plantasjen kan hålla öppet och de andra tvingas hålla stängt. Det är säkert också en bidragande orsak till att Plantasjen (det stavas så här) får ett allt större utbud av saker som man inte helt förknippar med trädgårdsarbete.

Nu var det denna lag Jernia tänkte pröva sig på. De säljer beviseligen saker som kan användas i trädgården dom med. Ja, till och med rena trädgårdssaker. Nu var det inte så enkelt i alla fall. Både allmänheten (förhoppningsvis ett fåtal) och ett par ivriga politiker har polisanmält Jernia för brott mot söndagsfriden.

Jernia tar det hela med ro och hävdar att dom bara följer lagen och ser fram emot att få saken prövad.

Själv håller jag tummarna för att dom lyckas. Det är sällan av godo med så grava skillnader i att få förutsättningar att driva egen rörelse. Kaféer, bensinstationer och Plantasjen. Det är i stort det hela utbudet på en död (haha, skulle vart röd, men det blev nästan bättre med denna felstavning som var helt oavsiktlig) dag!



Vi säger därför .... HEJA JERNIA!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0