På Harrytur i Sverige över dagen

Idag har Sivan och jag varit på Harrytur till Sverige. Desmo, illbattingen får såklart vara hemma. Det är han nästan alltid då han 1, inte kan föra sig bland folk. 2. inte tycker om att åka bil.

Såklart har jag fått frågan vad en Harrytur är och det är inte lätt att veta om man inte är norsk. Här är det däremot ett begrepp. Slår man på Wikipedia så får man fram att Harry betyder ungefär vulgär, folkligt, lite töntig. Harrytur är vad man beger sig på när man åker till ett grannland (oftst Sverige) för att handla kött, mejerivaror, sprit, öl och vin till starkt reducerade priser.



För egen del brukar vi få handlandet avklarat då vi är hemma och hälsar på dotter och familj, men någon gång i bland så tar maten slut mitt i perioden då ingen hemtur är planerad. Då får vi packa kylväskor och påsar och så beger vi oss iväg enligt ett givet förutbestämt mönster.

Vi står upp tidigt (om det är helg) för att slippa fastna i kö genom Sandvika och Oslo (det är hursom helst alltid kö ändå, fast den är lite bättre ibland) och så räknar vi med att det tar minst tre timmar. Det är ca 20 mil till Årjäng och 17 till Töcksfors. Vi börjar alltid i Årjäng där vi går på systembolaget och köper en dunk vin (eller kanske fler). Det är i stort sett halva priset där mot i Norge. Sedan blir det en tur in på ICA för att köpa måltidsdryck och kyckling-
innerfilé. Sedan är klockan över tolv och det är dags för lunch. Vi har en stampizzeria med toppenfin kebab och kalasgoda pizzor. ALLTID lunch här och jag kan komma på mig med att längta till nästa Sverigetur bara för det matstoppet.



Så är vi färdiga i Årjäng. Möjligen att man tankar om det är dåligt i bilen. Inte jättemycket billigare än i Norge, men dock billigare. Jag tror det höga priser beror på alla norrmän som är här. Nåväl, vi sätter kosan mot Töcksfors och det stora köpcentrat. Här blir det Maxi-mat som butiken heter. Det brukar bli enligt en lång lista och priset brukar sluta på mellan 1500-3000 SEK. Det är i stort sett halva priset jämfört med vad vi skulle ge i Norge. Men det är inte det enda skälet att handla i Sverige, varken för oss eller övriga norrmän. Det är ju också så att det svenska urvalet är så oändligt mycket större än det norska. Vid en jämförelse så har en svensk kvartersbutik i stort sett lika stort urval som ett norskt matvaruhus.




I Töcksfors finns också en massa andra spännande butiker såsom Hemtex, Sportringen outlet, Duka osv. Har man bara pengar på fickan är det inte svårt att finna en hel del fynd. Idag blev det stora fynder nya gardiner.


När vi ändå pratar Harrytur och gränshandel kanske jag får tråka ut dig med ett par korta,seriösa rader med lite siffror över den norska gränsen.

Man vet att norrmän köper ca 16 milljoner liter sprit i Sverige och för in över gränsen. Den faktiska mängden vet ingen, men den man vet om ligger naturligtvis långt över vad som är tillåtet att föra in i landet. Norrmännen fick 52 ton kött beslagtaget vid gränsen under förra året. Det är självklart bara en bråkdel av det som förs in i landet. Norge har under det senaste året svämmat över av smuggelkött på pizzerior, kebaber och restauranger. Kött som på ett undermåligt sätt smugglats in i landet. Alltför ofta i skuffen på en minilastbil utan någon som helst kylning på köttet.


Det totala beloppet som norrmän handlar för i Sverige beräknas vara 9,3 miljarder NOK, vilket motsvarar 10,7 SEK


Häpnadsväckande inte sant!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0