Bättre med en SUV i skogen, än tio på vägen??

Det engelska ordet SUV står för sport utility vehicle och har tagit helt av här i Norge. På en alldeles vanlig parkeringsplats är det inte alls ovanligt att 5-7 bilar om står brevid varandra är just en SUV. Inte alla av dom, men de allra flesta är stora bilar som de som finns på bild här nedan.

När jag kom hit för tre år sedan var Zuzuki Grand Vitara den vanligaste SUVen som man såg på vägarna. Idag går det mot allt större bilar med ännu större motorer. Ja, det är så illa att dessa bilar inte ryms på en vanlig parkeringsficka. Är man i tillägg liten och ovan som bilförare lyckas man ofta få bilen stå överallt utom där den ska. Det är ingen ovanlig syn med små kvinnor som sitter långt, långt fram, men som ändå nättopp når över ratten.

Varför har man då dessa bilar? Jo, de vanligaste argumenten är att man har hytta, eller att man har hund, alternativt barn. Ett alltför genomskinligt argument då hytterna brukas ganska sporadiskt av de flesta och där det gott och väl räcker med en vanlig bil med vanliga vinterdäck. När man sedan tittar på storleken på insdan av en Volvo, BMW, eller Porche ser man att bagagetutrymmet som man ska ha hunden eller utrustningen i är betydligt mindre, kortare än på t ex en vanlig V70.

Var ser man då huvudsakligen dessa bilar undrar du. Jo i staden och inte alltför sällan med jättebreda lågprofildäck. Massor av krom och glitter som sitter överallt och det är inte svårt att se att dessa bilägare sällan eller aldrig kör mer offroad än över en trottoarkant, möjligen en cyklist eller gångare också. För det är också en del av sanningen. Dessa bilar är definitivt överrepresenterade när det gäller trafikolyckor i stan.

Man pratar idag om att det har blivit så illa med statussymboler här i landet att man är villig att belåna allt man äger och har för den nya SUVen. Grannen kommer till hyttan med ny SUV, alltså måste jag också köpa. Detta i tillägg för prestigen över hyttan som i år slagit rekord i storlek. Snittytan på hyttor som sålts det sistaåret har gått om storleken på hus. Då ska man veta att ett norskt hus ofta är på tre vånignar och med en bostadsyta på gott och väl 300 kvm (en parentes i statussamanhanget).

Nu är väl prestigen, både när det gäller bilar och hyttor inte det värsta. Det värsta är att miljön till slut alltid blir den som får ta smällen. Regeringen här till lands har infört en rabatt på stationsvagnar med två stolar. De bilarna är grönskyltade och kostar (pga de två stolarna och en monterad mellanvägg) mellan 60-100 000 NOK mindre än samma bil med fyra stolar. Såklart frestar det då kanske att köpa en Hummer eller en Range Rover (det är det som är vanligast och störst i år) för att man bara "måste" ha en stor bil.

Vad ska man säga? Drivmedel? Ofta bensin (jättemotorer i mnga av deom). Trist? Ja! Märkligt? Ja! Grotekt? Ja, absolut!



För dig som undrar.... Ja det är foton på riktiga bilar på bilderna! Nu ska jag gå och ordna med datorn igen...

God deg på er!

Kommentarer
Postat av: Fru G.

Vi har inte an SUV, de ar för sma.
Vi har en Pick up...
Kram ;)

2008-03-24 @ 19:42:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0