Att skydda sig själv del 3

Det finns som jag lät antyda ytterligare ett skäl att lägga in patienter och då gäller det nog mest Norge. Där finns ett fenomen med resväg. Patienter som på kvällen, natten har åkt tre mil och däröver ska inte behöva åka hem för att det är så sent (och långt) därför lägger man in dom över natten trots att det inte finns det minsta medicinska skäl. Man an nog säga att det gäller alla speciallitér.

Patienterna kan alltså utan att tänka sig för begära ambulans för att man vaknar med lite magont, åka 3-25 mil mitt i natten och förvänta sig att få bli inlagd till i alla fall nästa dag. Det blir man också. Precis som om det skulle vara kortare väg hem dagen därpå. Ett av de värsta exemplen var just en ung man i 18-årsåldern som åkte ambulans de 20 milen till sjukhuset. Klockan var närmre fyra på morgonen då han kom in och då var han sedan en bra stund smärtfri (dom är allför ofta det med dom reseavstånden). Pappan kommer med egen bil efter någon halvtimme för att då konstatera att sonen är undersökt och att det inte finns något fel att upptäcka. Däremot kommer han läggas in över natten eftersom det är sen och långt hem.

Det får till följd att pappan har åkt hela vägen för ingenting. Vi föreslår för läkaren att sonen kan åka med pappan hem, men då hamnade vi i det andra problemet. Att våga fatta beslut och att ta konsekvens av det. Nej, nu vill han ha patienten kvar för övervakning (trots att han just innan menat att det ingenting var).
Så efter tio minuter på sjukhuset får pappan sätta sig i bilen för att återigen åka de tjugo milen. I tillägg ska sägas att han visste att sonen med största sannolikhet skule skrivas ut på förmiddagen efter (vilket han såklart gjorde eftersom det inte var något fel på honom). Vem tror ni hämtade honom, jo, pappan såklart!

Ett annat fall var mannen som skulle komma för att ta bort en liten utväxt från en tå. Ett ingrepp som skulle göras på operation i lokalbedövning. Tidsåtgång, max trettio minuter. Det var mycket att göra och det hanns inte med den dagen det var planerat. Han behövde såklart inte åka hem de tre milen eftersom han var gammal och det var långt och sent :-)
utan i stället lades han in på kortvårdsavdelningen. Inte en natt! Nej han blev kvar i två och ett halvt dygn eftersom det var fullt på operation dagen efter med och den lilla operationen skedde först den tredje dagen.

Här har vi alltså ytterligare ett skäl till att slippa ta ansvar genom att sända patienter hem. Lång resväg, sent på dagen eller att man är gammal duger också gott för att skjuta beslut framför sig.

Vem tusan vill vara ekonom eller politiker och försöka rätta till sådant här?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0