Världens vackraste land

Enligt flera länder och undersökningar ska detta vara Norge. Det stämmer när man tittar på de turistbroschyrer och bilder som illustrerar fjäll och fjordar. Stora, vackra hyttor med en natur runt omkring som är så vacker att den nästan tar andan ur besökaren. Den egentliga bilden är tyvärr ofta en helt annan och norrmannen har desvärre ett mycket dåligt förhållande till sin  unika och vackra natur.

image287

Redan då jag kom hit för dryga tre år sedan så slogs jag snabbt över hur mycket sopor det var precis överallt. Inte bara efter vägarna utan även på trottoarer och stadens torg. Likadant var det ute i skogen. Man använder fortfarande små skogsvägar som uppställningsplats (eller rättare sagt avstjälpningsplats) för tvättmaskiner, vanliga sopor, hushållsavfall och annat som egentligen borde gått till återvinning.

Här i Hønefoss finns ingen egentlig återvinning (förutom plast, papper och glas)utan man ska åka till grannkommunen. Det innebär att alltför många slänger det i naturen i stället. Man finner då i stället sopor på alla möjliga platser, även de som är direkta turistmål. Bara det finns en väg till platsen, är det ok att slänga där.

image288

Går man på en vanlig stig i skogen finner man gott om ölburkar med ölburkskartonger (en kväll på promenad runt skogen här hemmavid kunde jag räkna till över 30 ölkartonger som låg slängda) juiceförpackningar. kaffebägare osv. Allt bara slängt och släppt på stigen och överlämnat till i bästa fall en långsam nerbrytning.

image289

Efter vägarna har man vårstädning en gång om året. Det är idrottklubbarnas medlemmar som går och städar. Eller om vi ska vara uppriktiga så är det i huvudsak mammorna till barnen i klubben. Både barn (bara de allra minsta syns) och pappor kan man räkna ganska fort, trots att det kanske är dom som grisar ner värst?

Nej Norge. Det håller inte att som världens riikaste land skryta med att man köper miljkvoter och stöttar miljöarbetet i ekonomiskt svagare länder. Man MÅSTA sopa rent framför den egna dörren först!
Man har kort och gott en lång väg att gå i miljökampen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0