Svenska landskap

Ibland dyker det upp (egentligen rätt ofta) saker som man säkert vetat om, men glömt bort med tiden.

Sivan, min norska levnadskamrat och jag var för ett par dagar sedan i Sverige och sökte asyl för henne, då vi kommer flytta till Västervik under sena våren, försommaren. På väg hem satt hon och kikade på sitt nya hemlands karta och fick syn på att det stod Kalmar län på Västervik. Hon frågade då varför det stod Kalmar och inte Småland som jag troligen sagt att Västervik låg i. Vi började leta på kartan för att finna svaret, men gjorde inte det. De andra länen vi fann stod det dubbelt på såsom Södermanlands län och Skåne för att ta ett par exempel.

Nu var ju svaret ganska givet när vi kom hem och sökte på internet. Det finns 25 landskap i Sverige och så finns det 21 län. Ännu mer förvirrande blir det när man läser att det bara finns 20 landsting. Det är Gotland som inte har landsting utan bara består av kommun. Idag pratar man dessutom att göra om ett antal landsting till större enheter och därmed göra om landstingsgränserna. Landstingen som institution och i sin nuvarande beliggenhet inrättades år 1862.

De svenska landskapen infördes ca 1560 genom att man införde ganska precisa gränser.Landskapen hade dock funnits långt innan dess och man beräknar dom tillbaka till forntiden dvs före år 1050. Det svenska folket har alltid och även idag sett sig mer som landskapstillhöriga än till länen. Undantaget är Norr- och Väster-botten som mer identifierar sig med sitt län än övriga.

År 1634 infördes en länsorganisation (det som kom att bli dagens län) och som var kvar till 1810. Då genomfördes ett par större förändringar som så småningom bildade den länsindelning vi idag har. Idag har varje län en länsstyrelse med en länshövding som utses av regeringen. Länstyrelsen och landshövdingen har i uppgift att fungera som länk mellan det enskilda länet och staten. Din landshövding finner du här

År 1900 registrerades den första bilen i Sverige. Det var Knut Bonnier som ägde den och mellan 1916 och 1973 hade man ett lokalt bilregister som byggde på en bokstav som visade länstillhörighet och fem siffror.
Systemet byggde på att varje län höll ett register över samtliga fordon i länet. I och med införandet av ett centralt bilregister avskaffades systemet med länsvisa registreringsskyltar 1 maj 1973.

Paul Petter Valdenström introducerade (från det amerikanska state flowers) 1908 en idé om landskapsblommor. Efter ett år med stridigheter och humör kom man så fram till det slutliga förslaget som infördes ett år sedare, dvs 1909. Det finns en hel lång lista med olika landskapssymboler för den som är intresserad. Länk finns här.

Här nedan landskapsvapnet för Småland och länsvapnet för Kalmar län.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0